ManşetDünya

NATO Zirvesi bitti: 40 bin yeni asker, dört yeni ordu

0

NATO müttefiki 30 liderin katılımıyla gerçekleşen Brüksel zirvesinin ardından alınan kararlar açıklandı.

Rusya’nın yanında Çin ve Belarus‘a da savaşa ortaklığı bitirme çağrısı yapılan açıklamada, müttefiklerin savunma harcamalarını artırdığı, doğu kanadına 40 bin NATO Barış Gücü askeri yerleştireceği ve Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört ek çokuluslu savaş grubu kuracağı açıklandı.

Madrid’de Nisan ayında gerçekleşecek yeni toplatıda savunmaya dair daha somut adımlar belirleneceği de ifade edildi.

Rusya’ya yaptırımların devam edeceği belirtilen açıklamada, Ukrayna’ya desteğin artırılarak devam edeceği, NATO’nun da kendini yalnızca askeri alanda değil dezenformasyon ve siber saldırılara karşı da güçlendirdiği ifade edildi. Rusya’nın biyolojik ve nükleer silah kullanma olasılığını da gündem getiren açıklamada, “Rusya’nın imal edilmiş yanıltma operasyonlarını ifşa etmeye devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

“Rusya’nın onlarca yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik en büyük tehdit olan Ukrayna‘ya yönelik saldırganlığını ele almak için bugün bir araya geldik. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı Avrupa’da barışı paramparça etti ve muazzam insani acılara ve yıkıma neden oldu” sözleriyle başlayan açıklamada ana başlıklar şöyle sıralandı:

Belarus’a suç ortaklığını bitirme çağrısı

  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Başkan Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna’dan çekmeye çağırıyoruz ve Belarus’u 2 Mart 2022 tarihli BM Genel Kurulu’nda kabul edilen Ukrayna’ya Karşı Saldırganlık Kararı doğrultusunda suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. Uluslararası normlara saldırması dünyayı daha az güvenli hale getiriyor. Başkan Putin’in tırmanan söylemi sorumsuz ve istikrarsızlaştırıcı.
  • Ukraynalılar, Rusya’nın acımasız fetih savaşına karşı kahramanca direnişle dünyaya ilham verdiler. Rusya’nın kadınlar, çocuklar ve savunmasız durumdaki kişiler de dahil olmak üzere sivillere yönelik yıkıcı saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Savaş suçları da dahil olmak üzere insani ve uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu olanları cezalandırmak için uluslararası toplumun geri kalanıyla birlikte çalışacağız.
  • Artan cinsel şiddet ve insan ticareti riskinden derin endişe duyuyoruz. Rusya’yı, siviller için hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım erişimine, güvenli geçişe izin vermeye ve insani yardımın Mariupol ve diğer kuşatma altındaki şehirlere ulaştırılmasına izin vermeye çağırıyoruz.

Rusya’nın imal edilmiş yanıltma operasyonlarını ifşa etmeye devam edeceğiz

  • Nükleer santralleri tehlikeye atanlar da dahil olmak üzere sivil altyapıya yönelik saldırıları da kınıyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı konusundaki yalanlarına karşı koymaya ve Ukrayna’nın sivil nüfusuna karşı da dahil olmak üzere daha fazla tırmanmaya zemin hazırlamak için uydurma anlatıları veya imal edilmiş ‘yanıltma operasyonları’nı ifşa etmeye devam edeceğiz.

Rusya’nın herhangi bir kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçlara yol açacaktır.

Müzakareler sürerken Rusya’nın devam eden saldırganlığı içler acısı

  • Rusya’nın derhal ateşkesi uygulayarak müzakerelerde ciddi olduğunu göstermesi gerekiyor. Rusya’yı, sürdürülebilir bir ateşkesle başlayarak ve birliklerinin Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesine doğru ilerleyerek somut sonuçlara ulaşmak için Ukrayna ile güvenilir müzakerelere yapıcı bir şekilde katılmaya çağırıyoruz.

NATO Ukrayna’ya siyasi ve pratik destek vermeye devam edecek

  • Ukrayna, Birleşmiş Milletler Tüzüğü uyarınca temel kendini savunma hakkına sahiptir. 2014’ten bu yana, Ukrayna’nın bu hakkı kullanma becerisine kapsamlı destek sağladık. Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerini eğittik, askeri yeteneklerini ve kapasitelerini güçlendirdik ve dayanıklılıklarını artırdık.
  • NATO Müttefikleri Ukrayna kendisini savunmaya devam ederken, Ukrayna’ya daha fazla siyasi ve pratik destek sağlamaya devam edecek. NATO Müttefikleri ayrıca siber güvenlik ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer nitelikteki tehditlere karşı koruma gibi alanlarda yardım sağlamaya devam edeceklerdir.
  • NATO Müttefikleri ayrıca kapsamlı insani destek sağlıyor ve milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Dışişleri Bakanları, Nisan ayında bir araya geldiklerinde Ukrayna’ya desteğimizi daha fazla tartışacaklar.

Rusya ve Belrus’tan hesap soruyoruz

  • Rusya’nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koyma kararlılığımızda birleştik. Rusya üzerinde eşgüdümlü uluslararası baskıyı sürdürmeye kararlıyız. Avrupa Birliği de dahil olmak üzere ilgili paydaşlar ve diğer uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Transatlantik koordinasyon, mevcut krize etkili bir yanıt için hayati önem taşımaktadır.

Çin’i barışçıl çözüm getirmeye çağırıyoruz

  • Çin Halk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı‘nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya çağırıyoruz.

Rusya’nın savaş çabalarını herhangi bir şekilde desteklemekten ve Rusya’nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçının.

  • Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin son zamanlarda yaptığı kamuoyu yorumlarından endişe duyuyoruz ve Çin’i, Kremlin’in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış anlatılarını büyütmeye son vermeye ve çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmeye çağırıyoruz.

  • Ortaklık programlarımıza dayanarak Rusların kötü niyetli etkisine direnmelerine ve dayanıklılıklarını güçlendirmelerine yardımcı olmak için yardımımızı artıracağız. Nisan ayında, Dışişleri Bakanları bu ortaklara verdiğimiz desteği artırmak için somut önerileri değerlendirecekler.

Doğu kanadına 40 bin yeni asker

NATO Barış Gücü unsurlarını konuşlandırdık ve doğrudan NATO komutası altında önemli hava ve deniz varlıklarıyla birlikte doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik. Ayrıca Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört ek çokuluslu savaş grubu kuruyoruz. 

Önlemlerimiz önleyici, orantılı ve tırmandırıcı değil.

Madrid’de yeniden toplandığımızda daha fazla karar alacağız

Siber yeteneklerimizi ve savunmalarımızı geliştiriyoruz; bilgi alışverişini, durumsal farkındalığı artırıyor, sivil hazırlığı geliştiriyor ve dezenformasyona yanıt verme yeteneğimizi güçlendiriyoruz. Ayrıca kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlık ve hazırlığımızı artıracağız. Madrid’de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız.

  • On yıllardır Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik en ciddi tehdidin ışığında, uzun vadeli caydırıcılık ve savunma duruşumuzu da önemli ölçüde güçlendireceğiz ve güvenilir caydırıcılık ve savunmayı sürdürmek için gerekli tüm hazır kuvvet ve yetenekleri daha da geliştireceğiz. Bu adımlar, toplu savunma ve birlikte çalışabilirliğe daha fazla odaklanan gelişmiş tatbikatlarla desteklenecektir.
  • Bugün, Savunma Yatırım Taahhüdü’ne olan taahhüdümüzü bütünüyle yerine getirmek için çalışmalarımızı hızlandırma kararı aldık.Müttefikler savunma harcamalarını önemli ölçüde artırıyor.
  • Washington Antlaşması’nın 3. Maddesindeki taahhüdümüz doğrultusunda, her türlü saldırıya direnmek için bireysel ve toplu kapasitemizi daha da güçlendireceğiz. Madrid’deki toplantımızda, Taahhüdün nasıl yerine getirileceğine dair ek planlar sunacağız.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, Avrupa kıtasındaki herkese güvenlik ve refah getiren değerlere ve normlara temel bir meydan okumayı temsil ediyor. Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı, Rusya ve Rus halkı için de ciddi sonuçları olan stratejik bir hatadır.

Rusya’nın saldırganlığına karşı koyma, Ukrayna hükümetine ve halkına yardım etme ve tüm Müttefiklerin güvenliğini savunma kararlılığımızda birlik ve kararlılığımızı koruyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.