İnsan HaklarıKadınManşet

‘Beden olumlama’ kampanyasında skandal: Görseldeki kadının protez bacağını silmişler

0

İspanya’da Eşitlik Bakanlığı‘nın, ‘Bütün vücutlar plaj vücududur‘ fikriyle yola çıkarak kadınları plajların tadını çıkarmaya teşvik ettiği kampanyanın afişiyle ilgili bir şikayet daha geldi. Bir kadının fotoğrafının izinsiz kullanıldığını açıklamasından sonra bir diğerinin protez bacağının silindiği ortaya çıktı.

Kampanya afişinde beş farklı vücut tipi ve ölçülerde kadın var. Görselde mastektomi yaptırmış (memesi alınmış) bir kadın, koltuk altını toplumun beklediği şekilde sergilemeyen bir kadın ve hatları ‘kıvrımlı‘ kabul edilen, çeşitli yaş ve ten rengine sahip kadınlar yer alıyor.

Dış görünüşleriyle ilgili endişe taşımadan tüm kadınları plajlardaki yerlerini almasını sağlamayı amaçlayan kampanya da “beden olumlama” niyetiyle yola çıkılsa da temel haklar ve etik değerlerin hiçe sayıldığı anlaşıldı.

Protez bacağını silmişler

Britanyalı model Nyome Nicholas-Williams’ın, cuma günü Instagram’dan paylaştığı bir fotoğrafın izin alınmadan kullanıldığını açıklamasının ardından bir başka Britanyalı manken Sian Green-Lord (32) da fotoğrafının izinsiz kullanıldığını söyledi.

Üstelik sadece izin almamakla kalmamışlar, illüstrasyon benzeri görseldeki fotoğraftan protez bacağını da silmişler.

İspanya Eşitlik Bakanlığı’ndan kampanya: Bütün vücutlar ‘plaj vücudu’dur!

Fotoğrafının görselde yer aldığını arkadaşlarından öğrendiğini belirten Green-Lord, Instagram hesabından tepki gösterdi. Görseli görünce sinirden titrediğini anlatan Green-Lord, sadece protez bacağının yok edilmediğini, mayosunun da teknolojiden faydalanılarak değiştirildiğini söyledi.

2013’te, New York‘ta tatil yaparken geçirdiği trafik kazası sonucunda bacağı ampute edilen bir çocuk annesi Green-Lord şunları yazdı: ”Ne kadar kızgın olduğumu anlatacak ifade bulamıyorum. İznimi almadan görüntümü kullanıyorlar. Yetmiyor bedenimin görüntüsüne müdahale ediyorlar.”

Geçen hafta sonu kampanyayı tasarlayan Arte Mapache fotoğrafları izinsiz kullandıkları için özür dilemişti.

İspanya hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.