KadınManşet

BBC’den 2022’nin en etkili 100 kadını: Kalp cerrahı Dilek Gürsoy ve İranlı kadınlar da listede

0

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2022’de dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını listesini açıkladı.

Seçilen 100 kadın arasında müzik fenomeni Billie Eilish , Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenskaya gibi isimlerin yanı sıra Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy da bulunuyor.

100 Kadın Listesi’nin 10’uncu yılı olduğu için bu yıl son 10 yılda kaydedilen gelişmeler de yeniden gözden geçirildi. Buna göre, kadın lider sayısı artmış ve “MeToo” hareketi gibi kadın hakları bakımından önemli adımlar atılmış olsa da, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar için alınacak çok yol olduğu tespiti yapıldı.

‘Saçlarını kesen’ İranlı kadınlar unutulmadı

2022’nin 100 Kadın Listesi’nde bu yıl, İran’da saçlarını kesen protestocu kadınlar da yerini aldı. 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından İran’da patlak veren geniş çaptaki protestolara İran’da ve tüm dünyada kadınlar saçlarını keserek destek vermişti.

BBC  kadınların protestolarda oynadıkları rolü, özgürlükleri için ve zorunlu başörtüsüne karşı verdikleri mücadeleyi görünür kılmak adına listeye protestocu kadınları da aldı.

Çatışma ve direnişin kadın yüzleri

100 Kadın Listesi’nde, ayrıca aktris Priyanka Chopra Jonas ve Selma Blair, ‘Rus popu çariçesi’ Alla Pugacheva, İranlı tırmanma sporcusu Elnaz Rekabi, üç adım atlamada rekor sahibi atlet Yulimar Rojas ve Ganalı yazar Nana Darkoa Sekyiamah gibi isimler bulunuyor. Ukrayna ve Rusya’daki çatışma ve direnişin kadın yüzlerinin de olduğu listede, Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy da var.

Almanya’da Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Dr. Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanı. Forbes dergisinin kapağına taşıdığı Gürsoy, hayat hikayesini anlattığı “Buradayım Çünkü İyiyim” adlı bir de kitap yazdı. On yılı aşkın süredir yapay kalp araştırmalarına öncülük eden Gürsoy, şu sıralarda özel bir kalp kliniği açma çalışmalarını sürdürüyor.

Gürsoy, BBC röportajında şunları söyledi:

“Çok kişinin yapmadığı işlerle ilgilendim, buna şans da diyebiliriz. Hırslı biri değilim. ‘Ben yapayım, bana kalsın’ demem. Çalışınca olur, azimli olursanız başarırsınız. Sizin üstünüz olan kişiler de dürüst kişileri arıyor zaten. Tabii yeteneğiniz de olacak ama çalışma olmadan ben de bir yerlere gelemezdim.” 

Erkek egemen bir bölümde olduğunu, “güçlü kadının her yerde olduğu gibi Avrupa’da da problem olarak görüldüğünü söyleyen Gürsoy,” Güçlüysen, iyiysen her yerde göze batıyorsun. O yüzden işine odaklanıp işini nasıl ilerletebileceğine bakman lazım. Tabii bir iş kadını olarak belki ciddiye alınamayabiliyorsunuz. Ben burada bir kalp merkezi kurmak istiyorum. Bunu daha önce bir kadının yaptığını görmedim, duymadım. Ama bu beni ilgilendirmiyor. Ben işime bakacağım” diye konuştu.  

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.