Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu‘da battaniye ahtapotu veya mor battaniye ahtapotu olarak bilinen Tremoctopus violaceus türü görüntülendi.
Sosyal medyada Emre ETİ isimli kullanıcının tarafından yapılan paylaşımda sahilde gözlemlenen türün ismi soruldu. Konuyla ilgili yapılan araştırma ve tartışmalar sonunda türün Ege Denizi’nin kıyı şeridinde yaşayan ve nadir bulunan battaniye ahtapotu olduğu belirtildi.
Dişileri 40 bin kat daha büyük olabiliyor
Farklı renklerde de görülebilen Tremoctopus violaceus türünün yetişkin dişilerinde sırt ve yan kollarını bağlayan uzun şeffaf bir örtü bulunuyor. Bu yüzden de halk arasında “battaniye ahtapotu” olarak anılıyor.
Türün en önemli özelliklerinden biri erkek ve dişisi arasındaki boyut farkı. Dişi ahtapotlar erkeklerden 40 bin kat daha büyük olabiliyor ve boyutları iki metreye kadar ulaşabiliyor.
Savunma amaçlı örtü
Tür diğer ahtapot türlerine kıyasla saldırıya uğradığı zaman mürekkep salmıyor. Bunun yerine dişiler vücudunun üstündeki örtüyü avcıları için bir şaşırtmaca olarak kullanıyor. Örtü hem canlının boyutu hakkında karşı tarafı yanıltıyor hem de saldırıya uğradığı anda örtüyü vücudundan bırakarak karşı tarafın şaşırmasını ve dolayısıyla zaman kazanmayı sağlıyor.