ManşetYerel

Batman’ın sıcağında uyuyakalan çocuk işçi

0

Batman’da çocuk işçilerin sayısı hızla artıyor. Bu artış Suriye’deki savaştan kaçan çocukların geçinebilme endişesiyle birlikte daha büyük bir ivme kazandı. Çocuk işçilerin en yoğun çalışma alanı ise geri dönüşümlü materyal toplamak.

Caddelerde, sokaklarda yürüdüğünüz vakit herhangi bir çöp tenekesinin yanında pet şişe toplayan bir çocuk, üç tekerlekli bir bisiklet veya hacminden büyük bir torba gözünüze takılıyor. Tüketim kültürünün çok yoğun yaşandığı Batman’da ise bu işin ne kadar yorucu olduğu ise aşikar

Batman Çocuk İşçi 1...

Gördüğünüz fotoğraftaki çocuk ise o yaşlarda arkadaşıyla oyun oynaması gerektiği halde geçim derdine düşmüş çocuklardan sadece biri. Sırtını yasladığı duvar Kültür İlköğretim Okulu’na ait. Hemen bir sokak yukarıda ise Batman’ın başka kentlerde göğsünü gere gere anlattığı AVM bulunmakta. Anlaşılan o ki beynini vitrinlerde kaybetmiş insanların kullandıkları pet şişeleri, naylonları gece geç saatlere kadar toplamak onu çok yormuş ve bir okulun duvarının dibinde, bir kartonun üzerinde uyuyakalmış. Batman’ın öğlen 50 dereceye varan sıcaklarında 12.30’da uyuyor olması onun ne kadar yorulduğunun başka bir göstergesi.

Batman Çocuk İşçi 2...

Sezen Aksu’nun da söylediği gibi masum değiliz hiçbirimiz. Bu çocukların zor koşullarda olmasının sebebi sadece savaş, kapitalizm, sınıfsal farklılıklar değil aynı zamanda bizleriz de. Bir gün bu çocukların hayatta kalma endişesiyle çalıştığı sokaklarda hayal güçlerinin ürettiği oyunları oynamaları dileğiyle.

Bu haber Sivil Düşün tarafından desteklenen Katılımcı Yerel Çevre Muhabiri Ağı Projesi kapsamında ağa dahil olan Batman Yerel Muhabiri Serhat Çirusk tarafından hazırlanmıştır

Haber ve Fotoğraflar: Serhat Çirusk

(Yeşil Gazete – Batman)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.