KadınEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeVideo

‘Batman’da Kadınlar Ölüyor’un yazarı Halis: Işıl Özgentürk ırkçı bir Türk erkeği gibi yazmış

0

Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz eden ve sonrasında genç kadının intiharına sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan sebebiyle Türkiye’de çok yönlü bir tartışma başladı.

Bir yanda Uzman Çavuş’un serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi büyük bir tepki topladı.  Bir yandan da yaşanan olay ile ilgili “Porno çukurunda debeleniyoruz” isimli bir yazı kaleme alan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işıl Özgentürk başka bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Özgentürk’ten tepki toplayan yazı

Özgentürk yazısında Batman’da kadın cinayetlerinin çok yaygın olduğunu”, “Batman’daki genç kızların ya dağa çıkmak ya da kentte görev yapan asker, bürokrat biriyle evlenmek şeklinde iki seçeneği olduğunu” ve “bekaretini kaybetmiş genç kızların da intiharı kurtuluş olarak gördüğünü” söylüyordu.

Aralarında Batman Barosu‘nun da yer aldığı çeşitli siyasi figürler ve kurumlar Özgentürk hakkında “istatistiğe dayanmadan bir şehrin tamamını karaladığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Müjgan Halis: Kitabımın referans gösterilmesi rahatsız edici

Çıkan tartışmalarda sıkça gösterilen bir referans da araştırmacı gazeteci Müjgan Halis’in 2001 yılında kaleme aldığı “Batman’da Kadınlar Ölüyor” isimli kitabıydı. Bu kitaptan yola çıkarak Özgentürk’ün haklı olabileceğini savunanlar da oldu.

Biz de kitapta yer verilen bulguları, Batman’daki toplumsal ve sosyolojik arka planını, savaşın etkisini ve 20 yıl içerisinde bölgede gelişen kadın hareketini konuşmak için Müjgan Halis ile bir araya geldik.

Tartışmalar sırasında kitabının referans gösterilmesini rahatsız edici bulduğunu belirten Halis, “Benim yazdığım kitap 2001 yılında Batman’da kadınların çokça meylettiği bir dönemde yazılmıştı. Ve intiharların tek sebebinin ‘namus’ diye belirtilen bir kavram olduğuna dair bir iddia yer almıyordu” diyor.

‘İntiharların tek sebebi ‘namus’ değil’

O dönemde Batman’da yoksulluk ve zenginliğin iç içe yaşandığı, faili meçhul cinayetlerinin çok yaşandığı, köylerin yakıldığı ve şiddetin içselleştirildiği bir yer olduğunu belirten Halis, intiharların arkasında çok fazla toplumsal ve sosyolojik sebep yattığının altını çiziyor.

Eski ve kulaktan dolma bilgilere dayanarak yapılan çıkarımların oldukça üstten bir bakış açısı yarattığını söyleyen Halis şunları “O yazıyı okurken ben bir kadının yazdığı cümleler bütünü olarak göremedim, bir erkeğin hatta ırkçı bir Türk erkeğinin yazısı olarak hissettim. Bu kadar tepki çekmesinin sebebi de kadın hemcinsleriyle empati yapmaktan uzak bir bakış açısıyla kaleme almasıydı” diyor.

‘Akıl vermekten vazgeçmeleri gerekiyor’

20 yıl içerisinde hem Batman’da hem de bölgedeki kadın hareketleri açısından çok fazla değişiklik olduğunu anlatan Halis konuşmasını şu ifadelerle sona erdiriyor:

Işıl Özgentürk’ün yazısını okuduğumda bir gazeteci, kadın ve Kürt olarak artık kendilerine aydın diyen insanaların mevzu Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı sorunlar olunca akıl vermekten vazgeçmeleri gerekiyor. Birazcık etraflarına baktıklarında Kürtlerin onlardan akıl almayı çoktan geçtikleri belki de akıl verecek noktasına geldiklerini görmek gerekiyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.