Gündem

Batı Nil Virüsü Can Alıyor

0

Enfeksiyon ve yüksek ateşle kendini gösteren, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsü endişeye yol açıyor. Yunanistan’da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye ulaştı.

Yunanistan’da Batı Nil virüsü vakalarının sayısı 207’yi buldu. Virüs bulaştığı belirlenen kişilerden 152’si taburcu edilirken, 10 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulmaya devam edildiği belirtildi.

Özellikle Yunanistan’ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü, 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.

Türkiye’de 3 ölüm

Türkiye’de Batı Nil virüsü nedeniyle şimdiye kadar üç kişi can verdi. Ölümlerin Manisa, Aydın ve Isparta kentlerinde meydana geldiğini belirten Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, “Bu üç kişi, Batı Nil Virüsü tanısı konmuş hastalar, ama bunların ilave olarak altta yatan başka hastalıkları var. Batı Nil virüsünün bulaşma nedeni yüzde 99 ihtimalle culex cinsi sivrisinekler. Ancak ölenlerin sivrisinek ısırması yüzünden öldüğünü yazmak doğru olmaz” açıklamasında bulunmuştu.

Virüsün etkili olduğu diğer ülkeler arasında Romanya da bulunuyor. Batı Nil virüsü kapan iki kişi hayatını kaybederken, en az beş kişinin de hastanede tedavi gördüğü açıklandı.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat!

Batı Nil virüsü, hastalık bulaşan kuşları ısıran sivrisineklerden geçiyor. Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteriyor.

Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor. Bazı ender vakalarda, enfeksiyon kapan kişilerde daha sonra felç, koma ya da ölüme yol açabilen ansefalit ya da menenjit gelişebiliyor.

Virüs, yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Kan yolu, organ ve doku nakilleriyle de bulaşan Batı Nil virüsü, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan hastalık atlatılıyor. Ancak virüs yaşlı, çocuk ve hamilelerde ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ağır hasara yol açabiliyor.

© Deutsche Welle Türkçe


DW/Ajanslar, NH/BK

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.