Batı Nil Virüsü Can Alıyor

Enfeksiyon ve yüksek ateşle kendini gösteren, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsü endişeye yol açıyor. Yunanistan’da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22’ye ulaştı.

Yunanistan’da Batı Nil virüsü vakalarının sayısı 207’yi buldu. Virüs bulaştığı belirlenen kişilerden 152’si taburcu edilirken, 10 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulmaya devam edildiği belirtildi.

Özellikle Yunanistan’ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü, 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.

Türkiye’de 3 ölüm

Türkiye’de Batı Nil virüsü nedeniyle şimdiye kadar üç kişi can verdi. Ölümlerin Manisa, Aydın ve Isparta kentlerinde meydana geldiğini belirten Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek, “Bu üç kişi, Batı Nil Virüsü tanısı konmuş hastalar, ama bunların ilave olarak altta yatan başka hastalıkları var. Batı Nil virüsünün bulaşma nedeni yüzde 99 ihtimalle culex cinsi sivrisinekler. Ancak ölenlerin sivrisinek ısırması yüzünden öldüğünü yazmak doğru olmaz” açıklamasında bulunmuştu.

Virüsün etkili olduğu diğer ülkeler arasında Romanya da bulunuyor. Batı Nil virüsü kapan iki kişi hayatını kaybederken, en az beş kişinin de hastanede tedavi gördüğü açıklandı.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat!

Batı Nil virüsü, hastalık bulaşan kuşları ısıran sivrisineklerden geçiyor. Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteriyor.

Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor. Bazı ender vakalarda, enfeksiyon kapan kişilerde daha sonra felç, koma ya da ölüme yol açabilen ansefalit ya da menenjit gelişebiliyor.

Virüs, yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Kan yolu, organ ve doku nakilleriyle de bulaşan Batı Nil virüsü, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan hastalık atlatılıyor. Ancak virüs yaşlı, çocuk ve hamilelerde ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ağır hasara yol açabiliyor.

© Deutsche Welle Türkçe


DW/Ajanslar, NH/BK

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR