EğitimEkonomiManşet

Barınamayan öğrenciler parkta yattı

0

Yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki olarak “Barınamıyoruz Hareketi“ni kuran üniversite öğrencileri, İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya geldi.

Öğrencilerin eylemine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

‘Sorun büyük oranda çözülebilir’

Parkta yapılan basın açıklamasını grup adına okuyan üniversite öğrencisi Yunus Emre Karaca, Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldıklarını kaydetti ve şunları söyledi:

Biz iki yılın ardından kampüslerimize geri dönen üniversite öğrencileriyiz. KYK yurtlarının kapasite yetersizliği, özel yurtların fahiş ücretleri ikilemi arasında yurtsuz, yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından, Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldık. Bize, ‘Toplanın 5 bin TL’ye ev tutun’ şeklinde, 650 TL’lik KYK kredi bursu ile en az 8 kişi ev tutmamızı öngören dahiyane tavsiyeler, kiralamak üzerine gayrimenkul üretecek şirketlere ve vergi muafiyeti gibi yine biz öğrencilere değil patronlara yönelen maddi destekler dışında tek bir çözüm önerisi sunulmuyor. Oysa patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine burs miktarlarının ve yurt kapasitelerinin artırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.”

‘Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız’

Seslerini duyurmak için en ulaşılabilir seçenekleri olan banklarda buluştuklarını kaydeden Karaca, destek çağrısında bulundu:

Biz, burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız. Bu yüzden bir araya geliyoruz. Sesimizi duyurabilmek için en ulaşılır seçeneğimiz olan banklarda buluşuyoruz, mahallelerinizin parklarında sabahlıyoruz. İyi ihtimalle binlerce liraya bulabildiğimiz penceresiz, karanlık, dar odalar yerine tercihimizi sorunun çözümü olabilmek için geniş gökyüzünün altındaki sokaklarda, sıra arkadaşlarımızla geçirmekten yana kullanıyoruz. Abartılı bir tepki vermiyoruz, komşunuz olmak yerine keyfimizden sokaklarda yatmıyoruz. Milyonlarca öğrencinin ortak hikayesini anlatıyoruz. Sen de dinle, destek ol, bize katıl. Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız.”

Karaca, ayrıca başka illerdeki arkadaşlarının da parklarda oturmaya ve yatmaya başlayacaklarını söyledi.

‘Bu büyümüşlük müdür?’

Eyleme destek veren CHP’li Mahmut Tanal, “Büyümüş olan ülkenin vatandaşları, öğrencileri banklarda yatıyor. Bu büyümüşlük müdür? Büyümüş olan ülkenin öğrencileri banklarda uyumaz. Bunu ne ahlak ne din ne anayasa ne uluslararası sözleşmeler kabul eder. Uluslararası sözleşmelerin hepsi barınma hakkının ihlal edildiğini gösteriyor” dedi ve barınma hakkı yerine getirilmezse eylemlere devam edeceklerini belirtti.

Tanal, açıklamaların ardından öğrencilerle birlikte parktaki banklarda uyudu.

Öğrencilerin yaptığı basın açıklamasından kısa bir süre sonra bölgeye çevik kuvvet ekipleri geldi. Eyleme engel olmak isteyen polis ekipleri ile protestocular arasında gerginlik yaşandı. Tartışmanın ardından ekipler alanı terk etti.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.