EkolojiManşetTürkiyeUncategorized

Barajdaki su seviyesi düştü, yol ortaya çıktı

0
Fotoğraf: DHA

Kentin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’ndaki su seviyesi, 2021’nin Temmuz ayında yüzde 41, 2022’de de yüzde 30,5 oldu. Düşüşler sonrası baraj, 2023’te valilik kararı ile tarımsal sulamaya kapatıldı.

DHA‘nın aktardığına göre; Bu önleme rağmen barajdaki su seviyesi daha da düşerek bu sene yüzde 23,72’ye geriledi.

Temmuz ayındaki düşüş sonrası 1980’li yıllarda kullanılan İzmir-Balıkesir kara yolu da tamamen ortaya çıktı.

‣ Kuraklık: Zernek Barajı’nda su seviyesi dibi gördü
‣ Kuraklık: İstanbul’un suyunu karşılayan barajlarda doluluk oranı düştü
‣ Çanakkale’deki barajlarda su seviyesi yüzde 50’inin altına düştü

‘Sorun yok’: ‘230 gün idare eder’

Balıkesir’in içme suyu için riskli bir durum olmadığını belirten Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdür Yardımcısı, Jeoloji Mühendisi Erdoğan Güzgün, “Su seviyesi 23,72’ye kadar düştü.Ancak şu an Balıkesir’in içme suyu ile ilgili bir sorun yok. Yaklaşık 230 gün daha idare edecek suyumuz var. Tabii ki bilinçli su kullanımını asla bırakmamız lazım. Önümüzdeki aydan itibaren de yağışların başlaması ile barajdaki su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz” dedi.​

Barajdaki su seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğünü söyleyen Selimiye köyü sakinlerinden Remzi Demiraslan ise “Baraj, tarım arazilerinin sulamasında kullanılmak için yapıldı. İlk kurulduğunda dokuz köye sulama yapıyordu ancak köy sayısı 25’e yükseldi. Sulama yapılan alan artarken, aynı zamanda içme suyu olarak kullanımı da arttı. Barajdaki su seviyesi, ilk kez bu kadar düştüğü için tarlalara da su verilmiyor. Bu durum çiftçi için de mağduriyet yaratıyor. Tarla sahiplerinin hayvan yemi olarak ektiği yoncaların neredeyse yüzde 80’i susuzluktan kuruyor. Vatandaş ürününü biçemiyor” dedi.

‣ Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 1’e düştü
‣ Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde
‣ İstanbul’a su sağlayan iki baraj kurumak üzere
‣ Gökçe Barajı’nın yüzde 82’si kurudu

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.