DünyaManşet

Banksy’nin Akdeniz’deki mülteci kurtarma teknesine bağış yaptığı ortaya çıktı

0
Fotoğraf: Ruben Neugebauer

Britanyalı sokak sanatçısı Banksy’nin kuzey Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecileri kurtarmak için faaliyet gösteren bir tekneyi finanse ettiği ortaya çıktı.

Tekne Fransalı feminist bir anarşist olan Louise Michel’in ismini taşıyor. Bugüne kadar çok fazla mülteciyi kurtaran tekne son olarak Akdeniz açıklarında 14’ü kadın ve çocuklardan oluşan 89 kişiyi kurtardı.

Mürettebatı arama ve kurtarma operasyonlarında deneyimli Avrupalı aktivistlerden oluşan tekne şu anda ise birlikte yolculuk yaptığı mültecileri indirecek güvenli bir liman arayışında. Eğer bulamazsa onları Avrupa Sahil Güvenliği’ne teslim edecek.

Fotoğraf: Ruben Neugebauer

Banksy’den gelen e-posta

Guardian’ın aktardığına göre Banksy’nin bu tekne ile diyaloğu 2019 yılına dayanıyor. Banksy, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kurtarma teknelerine kaptanlık yapan ve bugüne kadar binlerce kişiyi kurtaran Pia Klemp’e bir e-posta atıyor:

Selam Pia. Seni gazetelerde gördüm ve belalı birine benziyorsun. Ben Britanya’dan bir sanatçıyım, mülteci krizi üzerine eserler yaptım ve görünen o ki kazandığım parayı elimde tutamıyorum. Sen tekne falan almak ister misin?

‘Şaka zannettim’

Klemp, başta bunun bir şaka olduğunu düşündüğünü söylüyor. Aktiviste göre Banksy’nin onu seçmesinin sebebi ise siyasi görüşü. Klemp, “Denizdekileri kurtarmayı insani yardım olarak değil, faşizmle mücadelenin bir parçası olarak görüyorum” diyor.

Banksy’nin gemiyle ilişkisinin yalnızca para sağlamakla sınırlı olduğunu söyleyen Klemp, “Banksy, tekne kullanmak konusunda bizden iyi olduğunu iddia etmiyor biz de sanatçıymışız gibi davranmıyoruz” ifadeleriyle durumu açıklıyor.

Üzerinde Banksy’nin eseri çizili

Parlak pembeye boyanmış ve Banksy’nin kalp şeklinde bir güvenlik şamandırası tutan can yeleği içindeki bir kızı tasvir eden sanat eserini içeren Louise Michel, Almanya bayrağı altında yolculuğunu sürüdürüyor.

Klemp ve takım arkadaşları Libya Sahil Güvenliği‘nden önce mültecilere ulaşmayı amaçlıyor. Libya’da sahil güvenliğinin denizde mahsur kalan sığınmacıları tutuklu kamplarına götürdüğü biliniyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.