Bangladeş’te Moda Fabrikasında çıkan yangın protesto edildi

Uluslararası Giyim Markaları için ucuz işgücü olarak istihdam edilen Bangladeşli tekstil işçilerinden 110 kişi Tazreen Moda Fabrikasında çıkan yangın sonucu hayatını kaybetti

Bangladeş’te , binlerce konfeksiyon işçisi sokaklara dökülerek  çoğu kadın 110 kişinin öldüğü bir giyim fabrikasında  çıkan yangını protesto etti.

Yangında ölenler için adaletin yerine getirilmesini ve fabrika sahiplerinin cezalandırılmasını isteyen göstericiler Dakka’nın banliyölerinden, sanayi bölgesi Ashulia’da yollara barikat kurdu ve taşıtlara taşlı saldırıya geçti.

Ülkede yüzlerce fabrika dün kapalı kaldı. Hükümet, yarın ulusal yas günü ilan edildiğini açıkladı.

Bundan üç gün önce yanan, başkent dışındaki Tazreen Moda fabrikasında çalışan binlerce tekstil işçisi, bugünkü gösteride daha iyi çalışma ve güvenlik koşulları talep etti.

İşçiler, Cumartesi geç saatlerde çıkan yangın sırasında yangın çıkış kapıları bulunmadığı belirtilen binada çok sayıda insanın mahsur kaldığını söylüyorlar. Bazı işçilerin itfaiye ulaşmadan önce kendilerini üst katlardan aşağı atarak öldüğü bildirilmişti.

Yetkililer yangın nedenini henüz belirleyemediklerini, olayı soruşturduklarını bildirdi. Bangladeş İşci Dayanışması Merkezi Fransız haber ajansına yangının ülkenin tekstil tarihinde rastlanan en öldürücü  yangın olduğunu açıkladı.

Bir başka yangın daha

Bugün de başkentin Uttara mahallesindeki Euro-Bangla Garment adlı hazır giyim fabrikasında bir yangın çıktı. Yangında ölen olmadığı belirtildi.

Bangladeş’te uluslararası marka şirketler için giyim üreten yaklaşık 4 bin konfeksiyon fabrikası bulunuyor. Yaklaşık 2 milyonu aşkın insanın çalıştığı bu sektörden yılda yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde ediyor.

Bangladeş’teki tekstil işletmelerinde sık sık ölümlere yol açan yangınlar meydana geliyor.

Her yıl can kayıplarıyla sonuçlanan yangınların çıkış nedenleri arasında, yeterli güvenlik önlemlerinin uygulanmaması, elektrik tesisatının kötü olması ve aşırı kalabalık koşullarda çalışılması bulunuyor.

(Yeşil Gazete, BBC, Voice Of America)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Ekoloji örgütleri: Termik santrallerin kapanışı işçiler için son değil, başlangıç olmalı

27 ekoloji örgütü Yatağan Termik Santrali'ndeki toplu işten çıkarmalara karşı yaptığı ortak açıklamada, iklim krizinin yükünün işçinin sırtına yüklenmemesi gerektiğine vurgu yaptı; adil geçiş istedi.

Fernas Madencilik işçileri Ankara’ya yürüyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile Koç Holding ortaklığındaki Fernas Madencilik'te sendika üyeliği nedeniyle kovulan işçiler Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı.

EN ÇOK OKUNANLAR