EnerjiManşet

Bangladeş yüzünü güneşe döndü

0

Tekstil sektörünün acımasız yüzünü gösterdiği ülkelerden biri olan Bangladeş’te yeni bir iş alanı oluşmaya başladı. Ülkede gün geçtikçe yenilenebilir enerji istihdamı artıyor. Nedeniyse güneş panelleri.

panel foto

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) hazırladığı rapora göre, 2009 rakamlarına göre nüfusun yüzde 47’sinin elektriğe erişebildiği ülkede güneş pilli küçük panellerden neredeyse her ay 80 bin tane kuruluyor. Bu geometrik artış son yıllarda gittikçe görünür olmaya başladı: Bangladeş’te 10 yıl önce 25 bin olan güneş paneli sayısı bugün 2.8 milyona çıkmış durumda.

paneş tablo

Dünyadaki yenilenebilir enerjilerin istihdam tablısuna göre, 6,5 milyon insanı geçindiren iş kollarından en fazla kişinin çalıştığı alan güneş pilli küçük paneller. Onu sıvı biyoyakıt ve rüzgar paneli izliyor.

 

Güneşle ilgili iş alanlarının sayısı ise 2011’den 2013’e kadar iki katına çıktı. Bu durum da satış, kurulum ve imalat gibi pek çok farklı dallarıyla yenilenebilir enerji sisteminin 114 bin kişilik istihdam yarattığını ortaya koyuyor.

panel harita

İstihdamı karşılayan ülkelerde Çin başı çekiyor.

Raporda yayınlanan küresel verilere göre, dünyada yenilenebilir enerjiyle ilgili 6.5 milyon işin neredeyse yarısı, 2,3 milyonu güneş panellerinden geliyor. Söz konusu istihdamın büyük bir kısmı, 2,6 milyon kişinin güneş panelleriyle ilgili çalıştığı Çin’den geliy0r. 1,2 milyon iş ise Avrupa Birliği’nde yapılıyor. ABD ise 625 bin yenilenebilir enerji işiyle dünyada üçüncü.

(theatlantic.com/Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.