DünyaManşet

Bangladeş, Savar’ da kayıp sayısı 659’a yükseldi

0

Bangladeş’in başkenti Dakka’ya yakın Savar bölgesinde üç gün önce çöken 9 katlı iş merkezi Rana Plaza’da yaralı ve kayıp sayısı yükselmeye devam ediyor.

24 Nisan Çarşamba günü meydana gelen olayda içinde birçok sayıda mağaza, Brac Bankşubesi ve beş tekstil fabrikasının bulunduğu toplam 3500 kişinin çalıştığı tahmin edilen 9 katlı iş merkezi Rana Plaza binadaki çatlaklar sebebiyle çöktü.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre sabah 8.30 saatlerinde aniden çökmeye başlayan bina kısa süre içinde yerle bir olarak bölgede büyük bir paniğe yol açtı.

Bangladeş Hazır Giyim Üreticileri ve İhracatçıları Birliği Başkanı (BGMEA) Mohammad Atiqul Islam’ın verdiği bilgiye göre binadaki çatlaklar bir gün önce tespit edilmiş ve firma sahiplerine binayı boşaltmaları gerektiği söylenmişti. Bunun üzerine banka binayı boşaltırken, fabrikalar plaza sahibinin çatlakların önemsiz olduğunu söylemesi sonrası mesaiye devam etmişti.

Üçüncü gün itibariyle yetkililerin verdiği bilgiye göre ölü sayısı 304’e ulaşırken kayıp sayısı 659 ve yaralı sayısı 1200’ü geçmiş durumda.

Bangladeş başkenti Dakka’ya yakın Savar bölgesinde üç gün önce meydana gelen felakette yaralı ve kayıp sayısı yükselmeye devam ediyor

Çöken iş merkezi içinde yer alan New Wave Bottoms Limited, Phantom Apparels Ltd, Phantom Tack Ltd ve Ethar Textile Ltd içlerinde Walmart, Gap Inc. ,Benetton, Primark’ın da bulunduğu Amerika ve Avrupa’nın önde gelen birçok hazır giyim markasına üretim yapıyorlardı. Şu ana kadar sadece İngiliz markası Primark bahsi geçen fabrikalardan biriyle çalıştığını teyit ederek olaydan duyduğu üzüntüyü bildirdi ve Teknik ve Sosyal Güvenlik ekiplerinin konuyla ilgili çalışmaya devam edeceğini ekledi.

FTA (Dış Ticaret Birliği) tarafından kurulmuş olan ve uluslararası çapta sosyal uygunluk denetlemeleri ve akreditasyonu yapan BSCI da olaydan dolayı duyduklarını üzüntüyü bildirirken, bahsi geçen firmalardan iki tanesinin daha önce taraflarından akredite edildiğini fakat çökme sebebinin binanın zayıf altyapısı olarak göründüğünü ve hali hazırda devam eden bir ticari ilişki olup olmadığını araştırdıklarını bildirdi.

Bangladeş’te olaydan sonra ulusal yas ilan edilirken işçiler tepkilerini göstermek için ve kayıplarını aramak için sokaklara döküldü. Hükümet ise bina sahibi ve yöneticileri hakkında yasal işlem başlattı.

İlk kez olmuyor

Yaklaşık 4 milyon kişiyi istihdam eden Bangladeş tekstil sektörü 24 milyar dolarla ülkenin yıllık ihracatının 80%’ni oluşturuyor ve dünyada hazır giyim ihracatında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Buna rağmen işçiler kötü çalışma şartları altında günde yaklaşık 15 saat mesai yaparken karşılığında aylık 37$alıyorlar.

Rakamlar ise uygun fiyata moda olarak tanımlanabilecek “fastfashion” anlayışının perde arkasını ortaya çıkarır nitelikte, zira işçilerin aldığı maaş ile ortalama bir ürün satış fiyatı başa baş.

Savar faciası, yetersiz altyapı ve kötü inşaatlar sebebiyle sık sık bina çökme haberleri alınan Bangladeş’te gerçekleşen en büyük yıkımlardan biri. Daha önce de 2005 yılında yine Savar bölgesinde çöken bina sebebiyle 73 işçi hayatını kaybetmişti.  Geçtiğimiz aylarda ise yaşanan yangın sebebiyle ise 110 işçi hayatını kaybetmişti

(Yeşil Gazete, Reuters, BD News, World Time)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.