2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Bakanlık: Malatya’daki Erkenek Göleti’nde deprem kaynaklı tehlike yok

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası afet bölgesinde yer alan 140 baraj ve göletin, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün alanındaki uzman personelinden oluşan 88 kişilik ekip tarafından ivedilikle incelendiğini aktardı.

Sosyal medyadaki Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi‘nin gövde bölümünde kaymalar olduğu iddiaları üzerine açıklama yapılmasına gerek gören Bakanlık, yaptığı bir yazılı açıklamada, deprem sonrasında gölete ilişkin tehlike arz eden veya çevre güvenliğini tehdit eden bir sorun bulunmadığını kaydetti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal medyada birtakım iddialara konu olan Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi de diğer baraj ve göletler gibi yerinde kontrol edilmiştir. 11 Şubat’ta DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan heyet, Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi’nde, gölet gövdesi, dolusavak yapısı, kret ve vana odasında incelemelerde bulunmuş olup, tehlike arz edecek bir sorun olmadığını tespit etmiştir. Gölette Aralık 2022’de su tutulmaya başlanmış olup tesis henüz sulamaya açılmamıştır. Su seviyesi halihazırda minimum düzeyde olan Erkenek Göleti’nde, çevre güvenliğini tehdit eden bir sorun bulunmamaktadır. Deprem bölgesindeki tüm baraj ve göletler rutin olarak ve titizlikle incelenmektedir.”

Erkenek, fayın kırılan segmentleri arasında yer alıyor

Kahramanmaraş depreminin ardından değerlendirmelerde bulunan Akademi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili olarak üç gün önce uyarı yaptığını vurgulayarak, “Elazığ depremi olduğu zaman sizlere beyanat verdim. Elazığ depremi Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu, o fay uyandı. Daha önce deprem üretmiyordu. Ben, ’21. asırda bir deprem üreterek enerjisini boşaltacak’ dedim. Doğu Anadolu fayı Elazığ yöresini kırdıktan sonra, MaraşÇelikhanErkenek ve Hatay bölgesi tehdit haline geldi, ‘Bundan sonra ben büyük depremlerin bu yörelerde olacağını düşünüyorum’ dedim” diye konuşmuştu.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Maraş depremlerinin yüzey kırığının sahada yapılan çalışmalara göre Hatay’ın kuzeyinden başlayıp, Hassa, Kırıkhan şeklinde devam edip, oradan Pazarcık, Gölbaşı ve kuzeydoğuya doğru devam ettiğini açıklamıştı. Tatar, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kırılan parçalarının Amanos, Gölbaşı Pazarcık, Erkenek, Çardak, Göksun segmentleri olduğunu belirtmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.