Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Malatya‘nın Darende ilçesine bağlı Hacılar köyü eski muhtarının dikkat çekmesi sonrası bölgedeki tarihi taş köprünün yıkılmaması için çağrı yapıldı. Malatya Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Kenan Saraç da bölgeye giderek tarihi taş köprünün yıkımının durdurulması için yardım çağrısını yineledi.

Daha önce Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescil edilen tarihi taş köprünün bir ayağı hasar gördü.

Bunun sonucunda köprünün tamamen yıkıp yerine yeni bir köprü yapılması gündeme alındı. Ancak köprünün yılları aşan tarihi nedeniyle söz konusu yıkıma karşı yurttaşlar tepkili.

‘Cinayetle eşdeğer’

Tarihi taş köprünün yıkılması yerinde, uygun bir restorasyonla yenilenmesini talep eden yurttaşlar köprünün tarihi yapısının yok edilmesine karşı çıkıyor. Konuya ilişkin Malatya Çevre Platformu‘ndan yapılan açıklamada da şu ifadelere yer veriliyor:

“Tarihi miras olan taş köprünün yıkılması tarihi dokusu yok edilerek yeni bir köprünün yapılması cinayetle eşdeğerdir. Köprünün tarihi dokusu korunarak aslına uygun restorasyon yapılabilir. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan bir tarihi köprünün dokusu yok olacak. Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarını göreve davet ediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR