31 Mart yerel seçimleriEnerjiKentManşet

Ekoloji örgütlerinden belediyelere enerji dönüşümü için altı öneri

0
enerji dönüşümü
Fotoğraf: Jeroen van de Water / Unsplash

İklim ve kent alanında çalışan yedi ayrı sivil toplum örgütü, yayınladıkları ‘‘Enerji dönüşümünde belediyelerin rolü: 6 fayda, 6 adım’’ başlıklı bilgi notunda, son yıllarda yaşanan küresel enerji krizi ve artan enerji maliyetlerinin yoksulluğu daha da artırdığına dikkat çekti.

Ekosfer, Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels), İklim İçin 350 Derneği, Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği, Mekanda Adalet Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve YUVA Derneği tarafından hazırlanan çalışmada, enerji verimliliğinin artırılması ile güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerjiye geçişin önemine değinildi.

Enerji dönüşümünün kentler için sağlayacağı faydaların, kamu hizmetlerinin ve sosyal politikaların geliştirilmesi için sağlanan tasarruflardan, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azalmasına, yerel istihdamın artmasına, çevre ve iklim korumasına, afet dönemlerinde enerji güvenliğinin sağlanmasına ve toplumun enerji dönüşümüne katılımının sağlanmasına kadar uzandığı belirtiliyor. Bu faydaların elde edilmesi için STÖ’ler, belediyelerin atacağı adımları altı başlıkta özetliyor.

Enerji dönüşümü için belediyelerin atabileceği adımlar:

  • İlk olarak, belediyeler enerji dönüşümünü eylem planlarında önceliklendirmeli, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için yenilenebilir enerji kullanımını taahhüt etmeli.
  • Bunun yanı sıra, belediyeler kendi bünyelerinde Enerji Çözüm Masaları kurarak, kent sakinlerine ve yerel işletmelere enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilgilendirme ve rehberlik sunmalı.
  • Kamu binalarının enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmalı, bu amaçla güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji sistemleri monte edilmeli.

enerji dönüşümü

  • Belediyeler yenilenebilir enerji projeleri için izin süreçlerini kolaylaştırmalı ve çalışanlarının bu konudaki bilgi ve yeteneklerini artırmalı.
  • Yenilenebilir enerjiye geçişte bir diğer önemli adım, tüm yeni binaların çatı güneş enerji sistemleri için hazır hale getirilmesi. Bu, hem yeni binalar için hem de tadilat geçirecek eski binalar için geçerli olmalı.
  • Belediyeler ayrıca, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında eğitim programları düzenleyerek teknik eleman ve uzman yetiştirmeli.
AB’de temiz enerji dönüşümü: Rüzgar kömürü geride bıraktı
Rapor: Hızlı bir enerji dönüşümü, petrol ve gaz fiyat şoklarının zararını engeller
Temiz enerji dönüşümündeki hız küresel sera gazı emisyonlarını 2024’ten itibaren düşürebilir

Türkiye’nin çatılarında büyük bir güneş enerjisi potansiyeli mevcut ve belediyeler, bu potansiyeli değerlendirerek kentlerinde yer alan çeşitli kamu binalarının çatılarını güneş enerjisi üretimi için kullanabilir. Hazırlanan raporda Gaziantep, İzmir, Kadıköy, Kayseri, Bayburt ve Eskişehir belediyeleri gibi öncü belediyelerin bu alanda önemli adımlar attığı ve hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağladığı belirtiliyor.

Raporun tamamına bu link aracılığıyla ulaşılabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.