İklim KriziManşetTürkiye

Bakan Özhaseki: Türkiye’nin yeni sıcaklık rekoru 49,5°C ile Eskişehir’de kırıldı

0
Fotoğraf: Depophotos

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, etkili olan sıcak dalgası nedeniyle Eskişehir‘de Türkiye‘nin yeni sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı.

Bakan Özhaseki, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, dün (15 Ağustos) Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde kaydedilen 49,5°C sıcaklığın yeni ulusal sıcaklık rekoru olduğunu duyurdu.

Paylaşımını bakanlık verilerine dayandıran Özhaseki, eski rekorun 20 Temmuz 2021’de 49,1°C ile Şırnak‘ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.

Dün yayımlanan Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ise pazartesi günü (14 Ağustos) Hatay‘ın Hassa ilçesinde görülen sıcaklıkların 50°C‘ye ulaşarak yeni ulusal rekorun kırıldığını göstermişti.

‣ Türkiye’nin yeni sıcaklık rekoru kırıldı: Hatay’ın Hassa ilçesi 50°C’yi gördü

Bakandan iklim duyarlılığı çağrısı

Paylaşımında, Türkiye’nin 2015 Paris İklim Anlaşması‘na 2021 yılında taraf olması nedeniyle Birleşmiş Milletler‘e (BM) sunmak durumunda olduğu Ulusal Katkı Beyanı‘na (NDC) değinen Bakan Özhaseki, “Bu anlamda iklim değişikliğiyle mücadele için; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koydukları 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Paris Anlaşması kapsamında taraf ülkelerin sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 40 civarında azaltmaları ve 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmaları bekleniyor. Türkiye’nin BM’ye sunduğu son NDC’ye göre ise ülkenin emisyonlarının 2038 yılına kadar artacağını ve 2053’te net sıfır hedefine erişileceğini öngörüyor.

Türkiye’nin kömürlü termik santrallerin kullanımına devam edilmesi başta olmak üzere fosil yakıtların kullanımından kaynaklı emisyonlarının azaltımındaki bu tutumu, BM yetkilileri ve dünya ülkeleri tarafından sert eleştirilerle karşılanıyor.

Türkiye’nin NDC’sini değerlendiren iklim bilimciler ise 2038’de emisyonlarda zirve yapılmasını öngören bir iklim politikasıyla Türkiye’nin 2053’te net sıfır hedefini tutturabilmesinin imkansız olacağına dikkati çekiyor.

‣ ‘Sunulan Ulusal Katkı Beyanı ile Türkiye’nin 2053’te net sıfıra ulaşması imkansız hale geldi’

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.