Bakan Özhaseki: Türkiye’nin yeni sıcaklık rekoru 49,5°C ile Eskişehir’de kırıldı

İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Eskişehir'de 49,5°C ile yeni ulusal sıcaklık rekoru kırıldığını belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 14 Ağustos'ta Hatay'da sıcaklığın 50°C'ye ulaştığını ifade etmişti. Özhaseki aynı zamanda vatandaşlara iklim duyarlılığı çağrısında bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, etkili olan sıcak dalgası nedeniyle Eskişehir‘de Türkiye‘nin yeni sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı.

Bakan Özhaseki, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, dün (15 Ağustos) Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde kaydedilen 49,5°C sıcaklığın yeni ulusal sıcaklık rekoru olduğunu duyurdu.

Paylaşımını bakanlık verilerine dayandıran Özhaseki, eski rekorun 20 Temmuz 2021’de 49,1°C ile Şırnak‘ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.

Dün yayımlanan Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ise pazartesi günü (14 Ağustos) Hatay‘ın Hassa ilçesinde görülen sıcaklıkların 50°C‘ye ulaşarak yeni ulusal rekorun kırıldığını göstermişti.

‣ Türkiye’nin yeni sıcaklık rekoru kırıldı: Hatay’ın Hassa ilçesi 50°C’yi gördü

Bakandan iklim duyarlılığı çağrısı

Paylaşımında, Türkiye’nin 2015 Paris İklim Anlaşması‘na 2021 yılında taraf olması nedeniyle Birleşmiş Milletler‘e (BM) sunmak durumunda olduğu Ulusal Katkı Beyanı‘na (NDC) değinen Bakan Özhaseki, “Bu anlamda iklim değişikliğiyle mücadele için; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koydukları 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Paris Anlaşması kapsamında taraf ülkelerin sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 40 civarında azaltmaları ve 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmaları bekleniyor. Türkiye’nin BM’ye sunduğu son NDC’ye göre ise ülkenin emisyonlarının 2038 yılına kadar artacağını ve 2053’te net sıfır hedefine erişileceğini öngörüyor.

Türkiye’nin kömürlü termik santrallerin kullanımına devam edilmesi başta olmak üzere fosil yakıtların kullanımından kaynaklı emisyonlarının azaltımındaki bu tutumu, BM yetkilileri ve dünya ülkeleri tarafından sert eleştirilerle karşılanıyor.

Türkiye’nin NDC’sini değerlendiren iklim bilimciler ise 2038’de emisyonlarda zirve yapılmasını öngören bir iklim politikasıyla Türkiye’nin 2053’te net sıfır hedefini tutturabilmesinin imkansız olacağına dikkati çekiyor.

‣ ‘Sunulan Ulusal Katkı Beyanı ile Türkiye’nin 2053’te net sıfıra ulaşması imkansız hale geldi’

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR