Bakan Kurum: 13 termik santralin incelemesi ayrı ayrı yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum insan sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla termik santrallere ilişkin yeni bir sürecin başlatıldığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla çevre mevzuatına uymayan termik santrallere ilişkin yürütecekleri çalışmayla termik santrallerin aralık ayı boyunca tek tek inceleneceğini açıkladı.

İnsan sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla termik santrallere ilişkin yeni bir sürecin başladığını belirten Bakan Kurum, bakanlıklara bağlı ekiplerin, aralık ayı boyunca 13 termik santrali ayrı ayrı inceleyeceğini söyledi.

1 Ocak’ta cezai süreç başlayacak

Bakan Kurum’un açıklamaları şöyle: “13 termik santralimiz var. Bunların durumları tamamen birbirinden farklı. İllerimize, termik santrallerin son durumunun tespit edilmesi için talimat gönderdik. “Aralık ayı içerisinde 13 termik santralimizin her birinin ayrı ayrı incelemesini ekiplerimiz yapacaklar, son durumlarını tespit edecekler.

“İllerimizden gelen çalışmayla bu ay sonuna kadar termik santrallerin son durumunu netleştireceğiz. Bazılarının filtrasyon sistemi var, bazılarınınki eksik, bazılarınınki yapım aşamasında, bazılarında ise hiçbiri yok. Dolayısıyla durumun net bir şekilde tespitini yapacağız.”

Santral sahiplerine alınabilecek tedbirleri almaları gerektiğini ifade ettiklerini belirten Kurum, 1 Ocak itibarıyla da santrallerin mevcut durumlarına göre, gerekli cezai sürecin başlatılacağını kaydetti. Bakan Kurum, “Çevre mevzuatımıza aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız” dedi.

Filtre ne işe yarar?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre, eğer herhangi bir filtre kullanılmazsa 100 megawatt gücünde kömürle çalışan bir termik santralın kirletici etkileri şöyle:

Kükürt dioksit (SO2) – 45,000 ton/yıl

Azot oksitler (NOx) – 26,000 ton/yıl

Karbonmonoksit (CO) – 750 ton/yıl

Katı partiküller (PM) – 32,500 ton/yıl

Hidrokarbonlar – 250 ton/yıl

Kül – 5,660 ton/yıl

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR