DünyaManşet

Bahreyn’de muhalif liderin tutuklanmasına tepki yağdı

0

fft16_mf3055301Bahreyn’de muhalif Şii lider Ali Selman’ın tutuklanmasını İran, Irak ve ABD eleştirirken, Körfez Ülkeleri ‘Bahreyn’in içişlerine müdahale ettiği’ gerekçesiyle İran’a tepki gösterdi. Kararı protesto edenlerin eylemleri ise beş gündür sürüyor.

Bahreyn ana muhalefet hareketi Milli İslami Uzlaşı Cemiyeti (El-Vifak) Genel Sekreteri Ali Selman’ın tutuklanmasına birçok ülkeden eleştiri yağdı.

Kararın ardından İran’dan yapılan açıklamada, “Bahreyn halkına karşı artan baskılardan kaygı duyulduğu ve bu tür yaklaşımların ülkedeki sorunları daha da karmaşık hale getireceği” belirtildi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Selman’ın ivedilikle serbest bırakılmasını talep ederken, konuyla ilgili bölge ülkelerinin bazı dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi yaptı. Zarif mevkidaşlarından, Selman’ın serbest bırakılması için çaba göstermelerini istedi.

Bahreyn ise İran’ın açıklamasına tepki göstererek, Selman’ın serbest bırakılması çağrısı yapan İran’ı Bahreyn’in içişlerine müdahale etmekle suçladı. Bahreyn resmi haber ajansı BNA’da yer alan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Selman’ın acilen serbest bırakılması çağrısı, “kanunlara ve uluslararası temayüllere aykırı ve saldırganca bir politika” olarak nitelendirildi. Açıklamada, İran’ın Bahreyn’in içişlerine müdahale ettiği belirtilerek, “Bu açıklamalar siyasi ve dini kışkırtmadır. Bu durum Körfez ülkeleri bölgesinde güvenlik ve istikrarı olumsuz etkileyecektir” denildi.

İran’a bir kınama da Körfez İşbirliği Konseyi’nden geldi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, KİK Genel Sekreteri Abdullatif ez-Zeyyani’nin açıklamasında, Selman hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama kınandı. Söz konusu açıklamanın, “Bahreyn’in içişlerine yapılan kabul edilemez müdahale” olarak nitelendirildiği açıklamada, Vifak’ın yöneticisiyle ilgili sürdürülen soruşturmanın “istisnasız bütün vatandaşlara uygulanan kanunlara göre yapıldığı ve Bahreyn yargısının bağımsızlığı konusunda şüphe duyulmadığı” kaydedildi.

Bahreyn’e tepki gösteren bir diğer ülke ise Irak oldu. Irak’ta parlamentonun çoğunluğunu oluşturan Irak Ulusal İttifakı’nın, Selman’ın derhal serbest bırakılmasını talep ettiği bildirildi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin de üyesi olduğu gruptan yapılan yazılı açıklamada, Selman’ın tutuklanmasıyla Bahreyn’deki siyasi sahne üzerinde bir tehlike oluşturduğu belirtilerek, “Bahreyn hükümetindeki kardeşlerimizi, tutuklanan Ali Selman’ı bir an önce serbest bırakmaya çağırıyoruz” denildi.

Ulusal yöneticilerine karşı yapılan söz konusu uygulamaların hikmetten yoksun olduğu ifade edilen açıklamada, ülkenin yüksek çıkarları ve toplumsal barışına karşı olduğu da ileri sürüldü.

(Radikal)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.