Bağımsız Maden İş: Soma’da 200 maden işçisi koronavirüs pozitif

Toplamda 200 bine yakın maden işçisinin çalıştığı Soma'da pek çok işletme salgına karşı gereken önlemleri almıyor. Tüm gün aynı maskeyle çalışan işçiler, kalabalık servislerle işe gidip geliyor, odalarda ise kendilerini izole etme imkanları yok.

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, Soma kömür havzasında çalışan 200 maden işçisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını belirtti.Soma’da yaklaşık 12 bin maden işçisi çalışıyor.

Salgının yayılması durumunda büyük bir felaket yaşanacağını söyleyen Kartal, Soma’daki tüm maden işçilerine ve ailelerine test yapılması gerektiğini belirtti. 

Sekiz saat çalışmaya bir maske

Kartal’a göre, maden işçilerinin ağırlıklı bir bölümünde KOAH ve akciğer hastalıkları var, buna rağmen fabrikada salgına karşı alınan önlemler yetersiz:

Tam mekanizasyon ile çalışıyor madenler. Daha yoğun bir taş ve kömür tozu oluştuğu için işçiler daha çok etkileniyor. Sekiz saat madende çalışan işçiye sadece bir maske veriliyor. İşçiler bu maskeyle hem toza hem de salgına karşı kendilerini korumaya çalışıyor.

Salgından bu yana üç bin maden işçisinin kronik rahatsızlık sebebiyle izne çıktığını söyleyen Kartal’ın aktardığına göre işyerinde ateş ölçümü dışında alınan bir önlem yok, kalabalık servislerde ise sosyal mesafeye uymak mümkün değil.  

700 işçi bir konteynırda

Kartal ayrıca, bazı işletmelerin sokağa çıkma yasağında özel izinler alarak işçileri çalıştırdıklarını kaydetti. Bu işletmelere yönelik denetim de yok: 

Polyak işletmesi hiçbir kurala uyulmuyor. Orada kömür üretimi yok ama işletme Temmuz ayında açılacağı için hazırlık yapılıyor. Toplamda bin 50 civarında işçi çalıştırılıyor. Ama şu anda 700 işçiyi maden sahasına yerleştirdikleri konteynerlere tıkadılar. İşçiler, 30 Haziran’a kadar orada kampa alındı. Ocağın bulunduğu arazide konteynerlerla odalar yaptılar. Küçücük odalarda işçiler birlikte kalıyor. Hiçbir sağlık önlemi veya denetim yapılmıyor.

Ücretli izne çıkarılan ya da testi pozitif çıkan işçilerin, sağlık durumlarından ötürü işten atılma kaygısı yaşadığını söyleyen Kartal, devletin işçiler için ücretli izin talebini yerine getirmesi gerektiğini söyledi ve “Bu dönemde işçilere açlığı, ölümü dayatmaktan vazgeçilmeli” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR