DünyaManşet

Babür Camii’nin kalıntıları üzerine yapılacak Hindu tapınağının temeli atıldı

0

Hindistan‘ın Ayodha kentindeki, 16. yüzyılda inşa edilen ve 1992’de radikal Hinduların saldırısıyla yıkılan Babri Camii‘nin yerine inşa edilecek olan Hindu tapınağının temeli dün atıldı.

Keşmir’in yarı özerkliğinin tartışmalı olarak iptal edilmesinin ilk yıl dönümü olan 5 Ağustos tarihine denk getirilen törene, Hindistan Başbakanı Narendra Modi de katıldı. Törende konuşan Modi, “Hindistan için duygusal bir andır. Uzun bir bekleyiş bugün sona eriyor” dedi ve böyle bir ana şahit olduğu için duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Koronavirüs salgını dolayısıyla davetli sayısının kısıtlı tutulduğu törende 135’i din adamı olmak üzere 310 kişi hazır bulundu. Törende sosyal mesafe kurallarına uyuldu, ancak BBC‘nin aktardığına göre töreni izlemek için evlerinin damlarına çıkan ve sloganlar atan vatandaşlar için aynı durum geçerli değildi. Tören alanını uzaktan izleyen insanların pek çoğunun maske takmadığı görüldü.

Pakistan’dan kınama

Pakistan ise 16. yüzyıldan kalma tarihi Babri Camii’nin kalıntılarının üzerine Hindu tapınağı inşa edilmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Nerandra Modi’nin katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirilen tapınak inşaatının, “Hindistan demokrasinin alnında bir leke olarak kalacağı” kaydedildi ve şöyle denildi:

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin verdiği hukuksuz kararla başlatılan tapınak inşaatı, inancın nasıl adalete galebe çalabildiğini göstermenin yanında, Hindistan’da başta Müslümanlar ve onların ibadet yerleri olmak üzere azınlıklara yönelik saldırıların arttığı, yaygınlaşan çoğunlukçu anlayışı ortaya koyuyor.

Bölge üzerinde Hindular ve Müslümanlar, yüzyılı aşkın bir süredir hak iddia ediyordu. Tapınak inşaatı bu nedenle sembolik açıdan önem taşıyor. İktidardaki Nharatiya Janata Partisi‘nin en önemli vaatleri arasında yer alan inşaat, Parti’nin milliyetçi Hindu tabanında desteğini güçlendirecek bir adım olarak görülüyor.

2 bin kişi ayaklanmalarda ölmüştü

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ve Hindular arasında süren Babri Camii arazisiyle ilgili davada geçtiğimiz kasım ayında, Camii’nin bulunduğu alanın bir Hint tapınağı inşa edilmek üzere Hindulara verilmesi, bunun karşılığında şehirde Müslümanlara cami inşa etmeleri için yaklaşık beş dönümlük başka bir arazi tahsis edilmesi yönünde karar vermişti.

Babri Camii’nin 1992’de yıkılmasından sonra başlayan ayaklanmalarda yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerine inanıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.