[Babil’den Sonra] Jorge Cafrune, Arjantin (1937-1978)

Bu hafta Açık Radyo’da Arjantin’den bir ozan- şarkıcıyı Jorge Cafrune’den şarkılar dinleteceğim.

1937’de Arjantin’ de San Salvador’ da Suriye ve Lübnan kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş Kafrune. Orta okul yıllarında Nicolas Lamadrid’den gitar dersleri almış.

İlk albümü Las Voces De Huayra’yı 1957’ de kaydetmiş.

1962 yılından sonra Arjantin Halk şarkıcıları arasında öne çıkan bir isim olmuş. Çok sayıda festivallerde gitarıyla şarkılarını seslendirmiş. Halk şarkıları araştırmaları ve derlemeleri yapmış. Arjantin’in köylerini dolaşmış, yani bir anlamda onun için gezgin bir ozandı diyebiliriz. Köylerde şarkılar söylemiş, Arjantin halkını yakından tanımış ve bir anlamda da onların sesi olmuş.

1957- 1976 yılları arasında Columbia ve CBS etiketiyle 26 albüm kaydetmiş.

1970’li yılların ortalarında kısa bir dönem İspanya’da yaşamış.

1977’de Arjantin’e dönmüş. O yıllarda Arjantin’de Videla yönetimi vardı ve Cafrune’nin protest müziği iktidar sahiplerini rahatsız ediyordu. Zamba de mi Esperanza şarkısı bardağı taşıran damla olmuş ve 31 Ocak 1978’de Yarbay Carlos Enrice Villanueva’nın düzenlediği bir suikast sonucu bindiği minibüste 19 yaşlarında iki genç tarafından öldürülmüş.

Yaşamı boyunca kaydettiği 26 albümden derlenen şarkıları ölümünden sonra Sony Music etiketiyle 2 CD’den oluşan Mis Treinta mejores canciones (En İyi 30 Şarkım) albümünde yayınlanmış.

1965- 1976 yılları arasında 5 sinema filminde de rol alan Jorge Cafrune bugün hala Latin Amerika protest müziğinin önemli isimlerinden birisi olarak anılıyor.

 

Ercüment Gürçay

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR