Hafta SonuHaftasonuKitapManşet

[Babil’den Sonra] Caretta Kitap- Gezegenimi Seviyorum

0

Bana göre bu yılın küresel çapta en önemli toplumsal hareketi çocukların Greta Thunberg önderliğinde başlattığı “Gelecek İçin Cumalar” eylemleri oldu. Dünyanın 150 ülkesinde milyonlarca çocuk gezegenin geleceği için büyükleri- karar vericileri uyarmak için inisiyatifi ellerine aldılar.  Madrid’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı-COP25’in sahnesinde de onlar vardı.

Geçen hafta Açık Radyo’da, Babil’den Sonra programımda Caretta Yayıncılık’tan Murat Yiğci konuğum oldu. Çocuk kitapları yayıncılığını, ekolojik meseleleri, COP25’i, 10 Aralık Toprak Ana Gününü programın süresi elverdiği ölçüde konuştuk. Yiğci’nin yanında getirdiği şarkıları dinledik. Program kaydını şuradan dinleyebilirsiniz.

Caretta Yayıncılık, Greta ve arkadaşları bu yıl tarih sahnesine çıkmadan çok daha önce, 2005 yılında yayımlamaya başladıkları Gezegenimi Seviyorum kitap serisiyle çocukları gezegenin geleceğine dair sorumluluk almaya davet ediyor ve çocuklara şöyle sesleniyordu:

Dünya ısınıyor, hava kirli, çöplerimizi nereye sığdıracağımızı bilemiyoruz, her gün pek çok canlı türü yok oluyor… Şayet 6,5 milyar dünyalının hepsi benzer tüketim alışkanlıklarına sahip olsa, iki gezegene daha ihtiyacımız olurdu.

Öyle çok tüketiyoruz ki!

Ama hemen umutsuzluğa kapılıp her şeyi olduğu gibi bırakmayı düşünme; çünkü tüm bunlara rağmen, tek başına sen bile, insanoğlunun neden olduğu bu çevre felaketlerine suç ortağı olmayı reddedebilirsin.

Yapacağın en küçük katkının bile ileride büyük farklılıklar yaratacağını unutma! Dünya için harekete geçme sırası sende!” 

Seri, çocuklara günlük hayatlarında odasında, banyosunda, okulunda, tatilde ve arkadaşlarıyla birlikteyken uygulayabileceği pratik çözümler sunuyor.

Bu çağrıyı çocuklar bugün bireysel- pratik çözümlerden bir adım daha öteye taşıdılar. Bugün artık Greta’nın, Trump ile yaygın medya organları üzerinden karşılıklı sert konuşmalarına; çocukların küresel çapta sokak eylemlerine şahit oluyoruz.

Serinin bir diğer kitabı da Sürdürülebilir Kalkınma başlığıyla yayımlandı. ‘Keşfet, anla, deneyimle, öğren ve dünyayı koru!’ mottosuyla öne çıkan kitapta sürdürülebilir kalkınma için çevresel, ekonomik, insani ve politik yönlerden nelerin gerektiğini ve nasıl katkıda bulunabileceği oyunlar, ilginç ve pratik bilgilerle anlatıyor.

“Çevreci vatandaş olmak için ilk adımını at!” çağrısıyla yayımlanan Enerji başlıklı kitapla seri devam ediyor. Kitapta enerji ihtiyaçlarımızı azaltabilecek pek çok faydalı öneri yer alıyor.

Satın aldıklarımızın çevre üzerindeki etkilerini, nasıl daha iyisini, daha doğru yerden satın alabileceğimizi ve bilinçli bir tüketici olursak dünyanın nasıl daha yaşanabilir bir yer olacağını anlatan Bilinçli Tüketiyorum başlıklı kitap da serinin bir diğer parçası. Dünya nüfusunun artışı, yaşam tarzlarımızın değişimi ya da iyileşmesi sonucu reklamların bizi daha çok üretip daha çok tüketmeye teşvik ettiğini vurgulayan kitap, bu tüketim yarışının endişe verici, doğal kaynaklarımızı tüketen; hava, su ve toprağı kirleten; atıklarımızı ne yapacağımızı bilemediğimiz ve fakir ülkelerle zengin ülkeler arasındaki eşitsizliğin gitgide büyüdüğü ana fikri üzerinden; eğer tüm dünya gelişmiş ülkelerdeki insanlar gibi yaşasaydı, ihtiyaçlarımızı karşılamak için iki gezegene daha ihtiyacımız olduğunu vurguluyor ve “…sadece bir gezegenimiz var. Onu çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi durumda bırakabilmemiz için korumamız gerektiğini” söylüyor.

Gezegenimi Seviyorum kitap serisinde Su, Atıklar, Ormanlar, Tehdit Altındaki Türler ve daha birçok konuya dair kitaplar yer alıyor. Bu kitapları kitabevlerinden veya şuradan edinebilirsiniz.

Caretta Yayınları’nın çocuklar ve yetişkinler için diğer kategorilerde yayımlanmış kitaplarını da şuradan inceleyebilir ve edinebilirsiniz.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.