Hafta SonuManşet

[Babil’den Sonra] 17 çılgın hippiden kurulu bir şenlik bandosu: 17 Hippies

0

Sahnede en çok seyirciye değil da sanki kendilerine müzik yapıyormuşçasına çalan-söyleyen-eğlenen müzisyenleri ve müzik gruplarını daha çok seviyorum nedense. Hele bir de işin içine elektriği karıştırmayıp, sadece akustik çalgılarla müzik yapıyorlarsa sevgim bir kat daha artıyor. Bu tür gruplardan Taraf De Haidouks (Haydutlar Orkestrası) ve Barcelona Gipsy Klezmer Orkestrası’nı birer kez İstanbul’da dinleme keyfini yaşamıştım ve hala o konserlerin tadı damağımdadır.

Geçen yıl bir rastlantı sonucu albümlerini edindiğim 17 Hippies grubu da bu sınıfa giren gruplardan. Grup tam anlamıyla çılgın bir şenlik bandosu adeta. 1995’de Berlin’de kurulmuş ve bugüne kadar ABD’den Çin’e kadar hemen birçok ülkede sahne almışlar. Ama henüz ülkemize gelmediler. Türkiye’de çok dinlenen, bilindik bir grup da değiller. Umarım bir gün bu grubu da canlı olarak izleme keyfini yaşayabilirim. Bugün için grubu Açık Radyo’dan ve edinebildiğimiz plaklarından dinleyebildiklerimiz kadarıyla idare edeceğiz.

17 Hippies’in kurucu müzisyenlerinden Kristin ”Kiki” Sauer grupta akordeon çalıp, şarkı söylüyor.

 17 Hippies, 1995’de Berlin’den yola çıkmış ve bir anlamda yolda düzülmüş bir müzik kervanını andırıyor. Christopher Blenkinsop (buzuki, ukulele ve vokal), Carsten Wegener (bas), Lutz “Lül” Ulbrich (banjo ve gitar) , Kristin ”Kiki” Sauer (akordeon ve vokal) ve Reinhard “Koma” Lüderitz (bagpipes) grubun temelini atmışlar. Turneler için yola düştükleri günlerde 1996’da Antje Henkel klarinetini, Elmar Gutmann trompetini almış gelmiş. Sonra Ulrike “Rike” Lau çellosuyla gelip “Ben de varım!” demiş. 1997’de bu müzik kervanına Henry Notroff klarinetiyle, Dirk Trageser gitarı ve sesiyle, aynı yılın sonlarına doğru da Uwe Langer trombonuyla katılmışlar. 1999’da Volker “Kruisko” Rettman akordeonuyla, 2001’de de Kerstin Kaernbach kemanıyla gruba katılmış. 2004 yılında bu çok dilli, çok ülkeli, çok sesli çılgın bandoya katılan son üye kemancı Daniel Friedrichs olmuş. 17 Hippies grubu bazı konserlerinde başka müzisyenleri de konser programlarına dâhil ediyorlar. Web sayfalarında uzunca bir liste mevcut. www.17hippies.com

Yaptıkları müziği tek bir müzik kategorisine sokmaya imkân yok. Müzik yazarları çokta kafaya takmadan onların müziğine Berlin Stili deyip işin içinden sıyrılmışlar ve keyifle şarkılarını dinlemeye devam etmişler. Grup başlangıçta Fransız ve Barok müziğinin etkisiyle müzik yapmış olsalar da daha sonra gruba katılan her müzisyenle birlikte müzikal yelpaze daha da renklenmiş. Onları dinlerken, Doğu Avrupa melodileri ve ritimleriyle Fransız Chanson ve Amerikan Folk müziğinin, rock, caz ve klasik müzikle harmanlanmasıyla oluşan; akustik çalgılardan yayılan; başlangıçta biraz kederli ve melankolik gibi gelse de, giderek dinleyeni sarıp, sarmalayan ve finalde coşkuyu doruğa çıkaran müziklerinin tadını ruhunuzun derinliklerinde hissedebiliyorsunuz. Müzik dilleri Almanca, Fransızca ve İngilizce ağırlıklı.

Kuruluşunu takip eden 1996 yılında kurucu beş üye sadece kendileri için çalmaktan vaz geçip, adına Hippi House Dance dedikleri halka açık, ücretsiz konserlerle keyiflerini kamuyla da paylaşmaya başlamışlar.  Zaten ondan sonra ne olmuşsa olmuş; çalgısını kapan gelmiş, gruba katılmış.

İlk ciddi konserlerini 1998’de Paris’te vermişler. 2007 yılında bir kez daha Paris’te ama bu kez ünlü konser salonu Olympia’da da sahne alacaklardır.

Plak şirketlerinin tek yanlı sözleşme şartlarına duydukları tepkiyle 1997’de kendi plak şirketlerini, Hipster Records’u kurmuşlar. Bu onlara büyük bir özgürlük alanı açmış. İlk yayınladıkları LP, halka açık, ücretsiz Hippi House Dance canlı kayıtlarının yer aldığı Rock’n ‘Roll 13 albümü olmuş. Bugün Açık Radyo’da Babil’den Sonra programıma ilk albümlerinden dinleteceğim canlı konser kayıtlarıyla başlayacağım. 17 Hippies’in sadece çocuklar için çaldıkları şarkıların yer aldığı Titus isimli bir albümleri de var. Grup 1997-2016 yılları arasında 24 albüm yayımlamış. Bu hafta programda grubun bugüne kadar edinebildiğim 17 albümünden seçtiğim 18 şarkıyı dinletmek istiyorum. Şarkıları seçerken çok zorlandığımı da söylemek zorundayım. Hepsi birbirinden güzel.

7 Hippies grubunun üyeleri film müzikleri de yapmışlar. Hatta tüm grup üyeleri 2001 yılında aynı zamanda müziklerini de yaptıkları Andres Dresen’in yönettiği Grill Point (Halbe Treppe) filminde rol almışlar. Berlin’deki Deutsches Tiyatrosu için Kasimir ve Karoline oyunun müziklerini yapmışlar.

Bu gün 16.00’da Açık Radyo 94,9, Babil’den Sonra programında 17 Hippies grubunun daha çok canlı kayıtlarına yer veriyorum. 2000’li yılların başlarında yaylı çalgılar ve Muammer Ketencoğlu’nun akordeonu eşliğinde Ruhi Su Dostlar Korosu’nda seslendirdiğimiz bir Makedon aşk şarkısı olan Jovane Jovanke de çalacağım şarkılar arasında yer alıyor. Program 17 Hippies’in Anadolu’dan çalacakları bir ezgiyle sona erecek.

Önümüzdeki hafta yapacağım programa 17 Hippies’in bugün bıraktığı yerden, Anadolu’dan türkülerle devam etmeyi düşünüyorum.  1971- 1981 yılları arasında TRT Ankara Radyosu’nda ses yapımcısı olarak birçok programa imza atan, türküleri öyküleriyle bizlere ulaştıran Yaşar Özürküt ağabeyim program konuğum olacak. Onunla radyonun ülkemizdeki yol hikâyesinden söz edip, arşivinden seçtiğimiz çok özel kayıtları Açık Radyo dinleyicileriyle paylaşmayı düşünüyoruz.

Diliyorum ki müziğin evrensel barışçı dili hemen ve her zaman hepimizi sarıp sarmalasın ve yer yüzünün üzerinde alıcı kuşlar gibi dönüp duran kara-gri savaş bulutlarını bir an önce dağıtsın.

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.