Dünya

B.Afrika ülkeleri Mali ile ilişkileri askıya aldı

0

Batı Afrika Ekonomi Topluluğu (ECOWAS), bölge ülkelerinden Mali’de ordunun yönetime el koymasını kınayarak, bu ülkeyle olan ilişkileri askıya aldı.

Fildişi Sahili’nin ticari başkenti Abidjan’da bir araya gelen ECOWAS liderleri, ayrıca yeniden demokrasinin tesisi sürecinin müzakere edilmesi için Mali’ye 24 saat içinde bir heyet göndermeyi kararlaştırdı. Toplantıda konuşan ev sahibi Devlet Başkanı Alassane Outtara, “Mali’de anayasal düzenin yeniden sağlanması için diyaloğa öncelik verileceğini, ancak gelişmelere göre diğer seçeneklere başvurmaktan çekinmeyeceklerini” kaydetti.

Bu arada, Mali’nin kuzeyindeki Tuareg isyancılarını önceki gün müzakere masasına davet eden cunta yönetimi, dün ise yeni bir anayasa için düğmeye bastığını ilan etti. Geçtiğimiz hafta ‘isyancılarla mücadelede yetersiz buldukları’ Amadou Toumani hükümetini devirip yönetimi ele alan darbeciler, yapılacak ilk seçime aday sokmayacaklarını da bildirdi.

Öte yandan, yönetimin sivillere bırakılması talebiyle ‘Demokrasi için Birlik Cephesi’ etrafında birleşen Malili siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, protestalarını sürdürüyor. Oluşumun sözcüsü Tiebele Drame, ‘ülkede bir günlük genel grev ilan edeceklerini ve gerekirse sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını’ belirtti.

Mali’de 23 Mart’taki darbenin ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği bu ülkeye yapılan kalkınma yardımlarını kesmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.