Doğa MücadelesiManşet

Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İETT Genel Müdürlüğü‘nün Adalar için tasarladığı elektrikli minibüslerin yarın (15 Haziran) seferlere başlaması planlanıyor.

Adalar’ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek bu minibüsler için daha önce Adalar Sivil İnisiyatifi ve Adalılar, bugün (14 Haziran) İBB ve İETT yetkililerine seslenerek bir kez daha ‘azman minibüsleri istemiyoruz’ dedi.

İBB Basın, İETT minibüslerinin Adalar’daki toplu taşıma ihtiyacını karşılamak için getirildiğini söyleyerek “Adalılar için hizmet veriyoruz” dedi. Ancak Adalar Vakıf Başkanı Ali Erkurt, Adalılar’ın minibüslere karşı tepkilerine dikkat çekerek “Bu araçları Adalar’a getirmek, burayı sıradanlaştırmak, basitleştirmek demektir” dedi.

20-22 Mayıs tarihlerinde Adalar Belediyesi, İBB ve İETT’ye Adalar’a getirilen minibüsler için 1386 itiraz dilekçesi teslim etti. Adalar Sivil İnisiyatifi, daha önce adadaki minibüslere karşı 4500 fazla ıslak imzalı dilekçe topladı. Ancak bu imzalar yanıtsız kaldı.

‘Oy verdiklerimizin dayatmalarına karşıyız’

T24 kaynaklarına göre Adalar Sivil İnisiyatifi’nden Kamer Alyanakyan, 23 Mayıs sabahı Adalar’a getirilen ve test sürüşlerine çıkan azmanbüslere Adalılar’la alınan ortak bir kararla engel olduklarını söyledi. Alyanakyan, “Bütün Ada halkı, tahribat yaratacak bu minibüslere kesinlikle karşı” dedi.

Adalar Vakfı Başkanı Ali Erkurt ise “Yarın bu minibüsleri kullanmaya başlatarak bir dayatma yapacaklar ve biz buna karşıyız. Dayatmaların oy verdiklerimiz tarafından gelmesini kabul etmiyoruz” dedi.

‣ ‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!

Halkın bilgisi ve rızası olmadan araçlar çalıştırılmayacaktı…

1 Haziran’da Büyükada‘da yapılan halk toplantısında Adalılar, minibüs dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtmişti. Toplantıda İETT Genel Müdürü İrfan Demet, halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını söyledi ve Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı‘nın düzenlenmesi için süreci başlattı.

Toplantıda alınan kararlara göre İETT araçları, konu İETT üst kurullarında görüşülene kadar seferlere başlamayacak ve sürecin her aşamasında Adalılar bilgilendirilecekti.

Ancak bu kararlara ve çalıştay hazırlığına rağmen İETT, minibüs seferlerine 15 Haziran’da başlayacaklarını duyurdu. Basın açıklamasında görüşmelere ve çalıştay sürecine aykırı davranan İrfan Demet’e istifa çağrısı yapıldı.

Adalar’ın sit alanı statüsüne aykırı

Adalar Sivil İnisiyatifi, Adalar’ın doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatarak minibüslerin “Adalar’ın doğasına, coğrafi, tarihi, kültürel ve sosyal özelliklerine ve yürürlükteki resmi statüsüne” aykırı olduğunu vurguladı.

Yasal koruma gerektiren bu statü, kamu hizmetlerinin görüldüğü (çöp toplama vb.) durumlar dışında bölgenin taşıt trafiğine kapalı tutulmalısını gerektiriyor.

Adalar Sivil İnisiyatifi, adaların koruma kararlarını uygulamayan kamu kurumları ve görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

‘Yavaş ve araçsız şehir istiyoruz’

Adalar’ın ulaşım sorunu için Ziyaretçi Yönetim Planı ve Ulaşım Master Planı yapılması gerektiğini vurgulayan Adalar Sivil İnisiyatifi, yavaş ve araçsız şehir prensiplerine uygun bir planlama talep etti.

İnisiyatif, Adalar’ı şehirleştirmesine ve hızlı tüketilen bir turizm alanına çevrilmesine hizmet eden minibüslerin anakaraya taşınmasını istiyor.

Alyanakyan, “Bu minibüslerle birlikte tamamen her türlü kirliliği Adalara bırakıp geri dönecekleri bir yer haline gelecek. Bu şekilde Adalar’a olan arzı artırmak, yolları genişleterek, yol kenarındaki ağaçları keserek bu tip faaliyetlerle İstanbul’dan Adalar’a gelişleri artırmak Adalar’ı tamamen bitirir” dedi.

 Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

You may also like

Comments

Comments are closed.