İklim KriziManşet

Azerbaycan COP29 komitesinin tamamı erkek

0
Cop29

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev‘in açıklamasına göre, Aralık 2024’te Azerbaycan’da düzenlenecek olan COP29 Küresel İklim Değişikliği Zirvesi için hazırlanan 28 kişilik düzenleme komitesinin tamamı erkeklerden oluşuyor.

İklim mücadelesinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten SHE Changes Climate kampanya grubu, bu durumu “gerici” olarak nitelendirdi ve iklim değişikliğinin dünyanın yarısını değil, tamamını etkilediğini vurguladı. Grup tarafından 2023’te Birleşik Arap Emirlikleri‘nde gerçekleşen COP28 zirvesinin düzenleme komitesinin yüzde 63’ünün kadınlardan oluştuğu hatırlatıldı.

‘COP29’da eşit temsil şart’

The Guardian’ın haberine göre, COP29 komitesinin çoğunluğu hükümet bakanları ve devlet yetkililerinden oluşuyor. Komitede, devlet güvenlik servisinin başı ve Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağının başkanı gibi isimler de bulunuyor. She Changes Climate grubu, bu durumu iklim mücadelesinde cinsiyet eşitliği adına geriye atılmış bir adım olarak değerlendirerek, bu yılki iklim görüşmelerinde eşit temsil isteğini dile getirdi.

İklim aktivistleri: COP28’de videoya kaydedildik, tehdit ve tacize uğradık
Greta Thunberg COP28’i eleştirdi: Etkisiz, yetersiz, başka bir ihanet
[COP28] Zirvenin başkanı Jaber’in şirketi petrole yatırım yapmaya devam edecek

‘Fosil yakıt endüstrisini zirveden uzak tutun’

Bu yılki zirvenin başkan adayı olan Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar bakanı Mukhtar Babayev, daha önce 26 yıl Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) bünyesinde çalışmış bir isim. Azerbaycan’ın gelecek on yıl içinde fosil yakıt üretimini üçte bir oranında artırma planları bulunuyor. Bu durum, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından fosil yakıt üretimine yoğun şekilde bağlı başka bir petrol devletinin BM’nin önemli iklim görüşmelerine ev sahipliği yapması demek oluyor. 

She Changes Climate, “Çevresel bütünlük bizim ve başka birçok sivil toplum örgütü için bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği için, fosil yakıt endüstrisi ile COP başkanlığı arasında bir engel oluşturulmasını bir kez daha talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu hatırlatılarak, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için fosil yakıtların kullanımında hızlı bir düşüşün gerekli olduğu belirtildi.

Cop29

Geçen yılın COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, aynı zamanda BAE’nin devlet petrol şirketi Adnoc‘un CEO’suydu ve bu durum çıkar çatışması iddialarına yol açmıştı. Al Jaber, fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasının gerekli olmadığını savunarak tepki çekti.

2023’te düzenlenen COP28 zirvesinde dünya ülkeleri fosil yakıtlardan uzaklaşarak iklim krizine karşı mücadele etme konusunda önemli bir anlaşmaya varmış oldu. Bu anlaşma, iklim krizinin nedenleri hakkında alınan kararların yazılı bir metne ilk kez yansıtılması anlamına geliyor. 

Ancak zirvenin ardından, zirvenin başkanı Sultan Al Jaber, petrol ve gaz üretimini artırma planlarını devam ettireceğini duyurdu. Bu açıklama, sürdürülebilir çevre politikalarına aykırı olarak görüldü ve çeşitli çevre örgütlerinden tepki topladı. Özellikle İrlanda‘daki Friends of the Earth örgütünün CEO’su Oisín Coghlan, bu duruma dikkat çekerek gelecek COP29 zirvesi için daha dengeli ve her kesimi temsil eden bir komite yapısının oluşturulmasının önemini vurguladı.

COP28’in başlıca sonuçları ve kısa sentezi

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.