COP28İklim KriziManşet

Greta Thunberg COP28’i eleştirdi: Etkisiz, yetersiz, başka bir ihanet

0
Greta Thunberg COP28
Thomas Krych/ZUMA Press Wire

Geçtiğimiz haftalarda Birleşik Arap Emirlikleri‘nde (BAE) gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi‘nin (COP28) ardından, önde gelen iklim aktivistleri anlaşmanın yetersizliğini ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki yavaş ilerlemeyi eleştirdi.

20 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, 2018 yılından bu yana ilk kez bir COP toplantısına katılmayarak, yeşil aklama ve yanıltıcı uygulamaları protesto etti.

euronews‘ün haberine göre, “COP artık bir halkla ilişkiler (PR) gösterisine dönüşmüş durumda” diyen Thunberg, COP28 için ise “bir başka ihanet ve arkadan bıçaklama vakası” yorumunu yaptı.

Thunberg şunları kaydetti:

“28 tane COP yapıldı ama bu bizi yanlış yönde hareket ettirmekten başka bir yere götürmedi. Adalet istiyoruz ve bu anlaşma yetersiz ve etkisiz. İklim krizini çözmek için tasarlanmamış. Lobi çıkarlarının bu süreçleri etkilemesine izin verirsek hiçbir yere varamayacağız.”

Fosil yakıtlardan ‘uzaklaşalım’ demek yeterli değil

30 yıl süren çalışmalar sonucunda fosil yakıtlar, 13 Aralık’ta kabul edilen BAE Konsensüsü‘ne dahil edildi. Ancak, Avrupa Birliği ve 100’den fazla ülkenin desteklediği fosil yakıtların aşamalı olarak terk edilmesi önerisi, bazı petrol üreten devletler tarafından reddedildi. Bunun yerine, COP28 daha belirsiz bir ifadeyle, kirlilik yaratan yakıtlardan “uzaklaşmayı” önerdi.

Yaklaşık 200 ülkenin temiz enerji üretimini artırmayı da içeren bir dizi önlemi benimsemesi, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için bir adım olarak görülse de, eleştirmenler bu anlaşmanın küresel ısınmanın sanayi öncesi sıcaklık ortalamasının 1,5°C üzerine çıkmasını engelleyemeyeceğini belirtiyor. Bilim insanları, bu sıcaklık artışının felaket sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıyor.

‘Önerilen çözümler gerçekçi değil’

Filipinli aktivist Mitzi Jonelle Tan ve Ugandalı aktivist Vanessa Nakate de anlaşmanın fosil yakıt üreticilerine yapılan tavizler ve gerçekçi olmayan teknolojik çözümler içermesi nedeniyle endişelerini dile getirdi. Nakate, bu anlaşmanın özellikle Küresel Güney ülkeleri için gerekli olan iklim finansmanını sağlamaktan uzak olduğunu belirtti.

Thunberg, iklim krizinin gerçek bir kriz olarak ele alınmaması ve lobi gruplarının bu süreçlere etki etmesi nedeniyle, ilerleme kaydedilemeyeceğini vurguladı. COP28’in, iklim krizine çözüm getirmekten ziyade, dünya liderlerinin bu sorunu görmezden gelmesi için bir bahane olarak kullanıldığını ifade etti.

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.