Ayvalık’ta “Pina” olarak bilinen Pinna nobilis (kalem kabuklu yumuşakçalar) Avrupa kökenli bir parazitin tehdidi altında. Birkaç yıl önce “Pina tarlası” olarak anılan deniz meraları şimdi hızla “Pina mezarlığı”na dönüyor.
Mine Okur’un papalina.org’da yer alan haberine göre birkaç yıl önce pinalara musallat olan gizemli bir parazit ilk olarak İspanya kıyılarında görüldüğü belirtildi. Parazitin bulaştığı popülasyonda ölüm oranı %99’u buluyor. İspanya’da parazitle ilgili araştırmalar yürüten bilim insanları enfekte olan canlıların sindirim bezlerinde bulunan yeni bir haplosporidian parazit türüne dikkat çekiyorlar.
Parazitin pinaların yok olmasına nasıl yol açtığı ise henüz netlik kazanmış değil, ancak bilim insanları pinaların sindirim sistemine saldırdığını ve kabuklarını kapatamaz hale getirdiğini tespit ettiler. Parazit zamanla sindirim bezlerinin tıkayarak canlının ölümüne neden oluyor. Kabuklarını kapatamayan pinalar bir yandan hastalıkla boğuşurken bir yandan da diğer canlıların açık hedefi haline geliyor. Popülasyona bulaşan parazit canlıların hayatta kalma şansını da ortadan kaldırıyor.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nden Maria Del Mar Otero bir yıldan kısa sürede İspanya kıyılarının yok olduğunu Fransa, Malta, Tunus ve İtalya’nın bazı bölgelerinin de parazitten etkilendiğini söylüyor.
.