Sivil Toplum

Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaş Mitingi 6 Mart’ta İzmir’de

0

Daha önceki yıllarda Alevilerin Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirdiği ‘’Ayrımcılığa Karsı Eşit Yurttaşlık Hakkı’’ mitinglerinin bu yıl ki durağı İzmir Gündoğdu Meydanı. 6 Mart Pazar günü yapılacak İzmir mitingine büyükr sayıda katılım bekleniyor.

Sünni kardeşlerimizin desteğini bekliyoruz

Miting öncesinde siyasi parti temsilcileri, sendikalar, yazar ve sanatçıların katılımıyla Kadıköy’de bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Kadıköy Belediyesi Brifing Salonu’nda gerçeklesen değerlendirme toplantısında söz alan Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, tarih boyunca haksızlığa uğradıklarını, sürekli incitildiklerini, bir cemevi kurmak için hala bin bir engelle karşılaştıklarını, ancak sabırlarının tükendiğini, devletin vatandaşları karsısında artık eşit mesafede durması gerektiğinden bahsetti. Devletin önceleri Alevileri tanımadığını, daha sonra tanımak zorunda kaldığında ciddiye almaz göründüğünü, mücadelenin gelişmesiyle bu seferde özüyle oynamaya başladığını bunda da başarılı olamayınca ikilik yaratarak, ayırıp bölerek devlet Aleviliğine dönüştürmeye çalıştığını söyledi. Taleplerinin aslında siyasal olduğunu, bütün zorluklarına rağmen bireysel düzeyde Alevilerin kendi inançlarını yerine getirdiklerini, bunun içinde devletin icazetine ihtiyaçları olmadığını belirten Balkız, “Bu topraklarda yaşayan tüm ötekileştirilmişler, bütün hakları ellerinden alınmış örselenmişlerle birlikte mücadele ederek haklarımızı elde edebiliriz. Devletimiz, hükümetimiz hak talep edenleri nasıl zayıflatabileceği, nasıl susturabileceği konusunda oldukça deneyimli” diye konuştu. Bütün sorunların aslında içice olduğunu bunu da Kürtler, Aleviler, emekçiler, ezilenler yan yana durarak siyaseten çözebileceklerini, çünkü emekçilerin Kürtlerin sorunları çözülmeden Alevilerin sorunlarının çözülemeyeceğini, hakların bütün olduğunu vurguladı. Balkız, 6 Mart günü gerçekleştirecekleri mitinge Sünnilerin desteğini beklediklerini söyledi, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “6 Mart’ta Sünnilerle birlikte çıkacağız alanlara. Vicdan sahibi Sünni kardeşlerimiz, sosyalistler, demokratlar, liberaller, vicdan sahibi insanlar olmadan başarılı olamayız. Biraz daha kuvvet yüklenirsek, yıkacağız.”

Alevi köylerine kasabalardan kabloyla hoparlör çekildi

Toplantı da söz alan sanatçı Arif Sağ ise hicivli şekilde Aleviler olarak köylerdeyken devlet denen şeyin ne olduğunu bilmediklerini, devletle ilk karşılaşmalarının kendilerinden yumurta isteyen karayolları çalışanları vasıtasıyla olduğunu anlattı. Devletin Alevilere bakışının sorunlu olduğunu, Alevileri tanımak istemediğini belirtti. Sağ ‘’Köylerden şehirlere göçle beraber devletle daha yoğun karsılaşma, vatandaş olma bilinci ve devlet olgusunu anlama süreci başladı. Alevi köylerine cami yapılarak asimilasyon amaçlandı, bu olamıyorsa kasaba ya da camisi olan diğer köylerden kablo ve hoparlör çekildi. Önceleri Cumhuriyetin ve mahkemelerinin bizden yana olacağını, bizi de koruyacağını düşündük ama anladık ki aslında Osmanlının devamı olarak değişen bir şey yokmuş. Eskiden cenazelerimizi camilerde başkaları tarafından anlamadığımız dil ve şekilde kaldırılırdı bizler bir şey anlamaz, yabancı gibi hissederdik. Simdi büyük emekler karşılığında artık Cemevlerimiz var, cenazelerimiz orada kendi usullerimize göre kaldırılıyor. Şehirlerde devrimcilerden örgütlenmeyi öğrendik, simdi kendi hakkımızı örgütlü biçimde diğer demokratik kurumları besleyerek ve aynı zamanda onlardan da beslenerek arıyoruz’’ dedi.

Kendi anayasamızı yapmamız lazım

Toplantıda Yeşiller Partisi EşSözcüsü Yüksel Selek genç bir partinin yaşlı eş sözcüsü olduğunu, yaşı itibarıyla darbelere, katliamlara tanık olduğunu, sürgünler yasadığını ama verilen mücadelelerin ve bedellerin asla boşuna olmadığını bu salona baktığında umutlandığını vurguladı. Nerede haksızlık varsa karsı durulmalı. Alevilerin, Kürtlerin, ezilenlerin, kadınların, doğanın ve diğer bütün ötekilerin haklarının ayrılmadan mücadelesinin yapılmasını, bunu da anayasayla güvenceye bağlanmasının gerektiğini, iste bu noktada meydanın AKP’ye bırakılmaması için güç birliği yaparak kendi anayasamızı oluşturmamızın şart olduğunu söyledi. Aksi durumda AKP secim sonrasında tek basına iktidar olursa kendi anayasasını yapacak, buna hep beraber dur demeliyiz dedi.

Daha sonra kurum temsilcilerinin söz alarak konuştuğu toplantı da, mitinge aktif destek verilmesi konusunda ortak görüşe varıldı.

Hüseyin Güngör

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.