Türkiye

AYM’den BTK ve Adalet Bakanlığı yetkilerine sınırlandırma

0

Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’na verilen HSYK’nın yapısına ilişkin yetkilerini ve BTK’nın kişisel verilerin işlenmesi gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren hükmü iptal etti.

BTK’nın kişisel verilerin işlenmesi yetkisi Anayasa’ya aykırı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 51. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu.

Başvuruyu inceleyen AYM, kanunun Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren bu maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti.

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Adalet Bakanlığı’nın yetkilerine iptal

AYM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı’na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi. Kanunun Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

Meclisten geçen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de onayıyla yürürlüğe giren yasa ile HSYK’nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı’na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı. Aynı şekilde, Adalet Akademisi’nde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

CHP Mart ayında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştiren 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

(Hürriyet/ Bianet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.