Polonya Anayasa Mahkemesi, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların anayasaya uygun olup olmadığına yönelik değerlendirmesinde sonuca ulaştı.
Mahkeme, fetüste ciddi ve geri döndürülemez anormallikler olması durumunda veya doğum öncesi testler tedavi edilemez ve yaşamı tehdit eden hastalıkların varlığını gösteriyorsa, kadınların kürtaja erişiminin yasal olmadığına hükmetti.
Yalnızca kısıtlı alanlarda kürtaja izin verilecek
2015 yılından bu yana Polonya’da Yeşiller Partisi eş başkanlığını yürüten kadın hakları aktivisti ve akademisyen Małgorzata Tracz, Yeşil Düşünce Derneği ve Avrupa Yeşil Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen Harekete Geçen Kadınlar konferansında kürtaj vakalarının yüzde 98’inin fetüsün kusurlu olduğu durumlara dayandığını belirtmişti.
Yani, Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip ülkede en üst mahkemenin aldığı bu karar, artık kürtajın neredeyse tamamen yasaklandığı anlamına geliyor.
Ülkede bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek.
İlk kez 2016’da önerilmişti
Ülkede 1993 tarihli bir mahkeme kararı, fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veriyordu.
İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi kürtaj yasasını düzenlemek için birkaç 2016 yılında teşebbüste bulunmuş ancak kitlesel sokak protestolarının ve kadınların greve gitmesinin ardından tasarı parlamentoda ezici bir çoğunlukla reddedilmişti.
Parti milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.
BBC’nin aktardığına göre Polonya merkezli Helsinki İnsan Hakları Derneği’nden avukat Malgorzata Szulecka “Tamamen haksız bu karar kadınlara insanlık dışı muamelenin önünü açacaktır” diyerek karara tepki gösterdi.