DünyaKadınManşet

Polonyalı kadınlar için kritik gün: AYM kürtajı neredeyse tamamen yasaklama yolunda

0

Polonya Anayasa Mahkemesi, ülkedeki katı kürtaj yasalarını daha da sıkılaştırmaya yönelik kararını bugün (Perşembe) açıklayacak.

Ülkedeki kürtaja yönelik yasalar hali hazırda Avrupa’nın en katı yasaları arasında yer alıyor. Çünkü kürtaja yalnızca tecavüz ve ensest vakalarında, annenin hayatı risk altındaysa ya da fetüs ciddi şekilde tehlikeye girerse izin veriliyor.

Ancak hükümet yeni bir yasayla fetüsün zarar gördüğü vakalarda da kürtaj yapılmasını yasaklamayı istiyor.

Mahkeme, fetüste ciddi ve geri döndürülemez anormallikler olması durumunda veya doğum öncesi testler tedavi edilemez ve yaşamı tehdit eden hastalıkların varlığını gösteriyorsa, kadınların kürtaja erişiminin yasal olup olmayacağını değerlendirecek.

İlk kez 2016’da önerilmişti

Tasarı ilk olarak 2016 yılında iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi tarafından ortaya atılmıştı. Ancak hükümet kitlesel sokak protestolarının ardından önerisini geri çekmek zorunda kalmıştı.

Bu yılın başında ise hükümet çevrimiçi bir bildiriyle ortaya çıkan yeni bir kürtaj yasasını gündeme aldı ancak Nisan ayında mecliste yapılması planlanan oylama ertelendi.

Brussel News’in aktardığına göre mahkemenin kararından sonra kısıtlayıcı kararın parlamento gündemine alınarak yasağa dönüştürülmesi bekleniyor.

Yasayı değerlendirecek mahkemenin üyelerinin çoğunun da Hukuk ve Adalet Partisi’ne yakın olması ülkedeki kadınları ve insan hakları savunucularını endişeye sürüklüyor.

Polonya’da kürtaj yasağına karşı birçok kitlesel protesto düzenlendi

Mahkemeye bağımsız gözlemciler gönderilecek

Uluslararası Af Örgütü, Üreme Hakları Merkezi ve İnsan Hakları İzleme karar öncesinde mahkemeye bağımsız gözlemciler göndereceklerini söyledi. Ortak bir açıklama yayınlayan örgütler şu ifadeleri kullandı:

Anayasa Mahkemesi’nin yaklaşmakta olan davaları, Polonya’da yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü zayıflatan yasal ve politika değişikliklerinin yanı sıra hükümetin kadın haklarına karşı tekrarlanan saldırıları ve üreme haklarını geri alma çabaları bağlamında gerçekleşecek.

Yeşiller’den Avrupa Parlamentosu önünde eylem

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Terry Reintke, konuya dikkat çekmek için Avrupa Parlamentosu’nun önünde çarşamba günü bir eylem düzenledi.

Eylemde kadınlar Damızlık Kızın Öyküsü isimli kitap ve filmden ilham alarak kırmızı cüppeler giydi. Reintke, “Sadece hukukun üstünlüğü değil en temel haklarımız da saldırı altında” dedi.

Tracz: Türkiye ile benzer dönemden geçiyoruz

2015 yılından bu yana Polonya’da Yeşiller Partisi eş başkanlığını yürüten kadın hakları aktivisti ve akademisyen Małgorzata Tracz, Yeşil Düşünce Derneği ve Avrupa Yeşil Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen Harekete Geçen Kadınlar konferansında konuşmacı olarak yer almıştı.

Kadın ve LGBTİ+ hakları konusunda Polonya’nın da Türkiye ile aynı dönemden geçtiğini belirten Tracz, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin insan hakları ve daha özelde kadın hakları ihlalleri konusunda her geçen gün daha radikal hale geldiğini belirtti.

İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtılar

Hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yönündeki adımlarını hatırlatan Tracz, “Burada da Türkiye’dekine benzer şekilde ‘dinimize ve geleneğimize aykırı’ diyerek Sözleşme’den çekilmeyi istiyorlar. Ancak biliyoruz ki din ve gelenek ev içi şiddetin sebebi olamaz” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi’nin diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Sözleşme’nin uygulanması için mücadele yürüttüğünü anlatan Tracz, “Polonya’da yasalar kadını şiddetten korumak için yeterli değil. Bu yüzden bu sözleşme büyük bir fark yaratıyor” dedi.

‘Hükümete yasayı değiştirme imkanı sunulacak’

Kürtaj yasağına ilişkin anaysa mahkemesine yapılan başvuru hakkında da değerlendirmede bulunan Tracz, kaydı tutulan kürtaj vakalarının yüzde 98’inin dayanağının şu anda kaldırılmak istenen “fetüste ciddi ve geri döndürülemez sıkıntılara” dayandığını anlattı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu yasağın anayasaya aykırı olup olmadığını inceleyeceğini söyleyen Tracz, “Bu durumda hükümete yasayı değiştirme yetkisi sunulmuş olacak” dedi.

 

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.