Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Ay’ın güney kutbuna araç indiren Hindistan’ın şimdiki hedefi Güneş

0

Ay’ın güney kutbu yakınlarına, geçen hafta  başarıyla uzay aracı indiren ilk ülke olan Hindistan, iki gün sonra da Güneş‘e doğru yola çıkmaya hazırlanıyor.

Hedef, Güneş’teki hareketleri izlemek ve uzay havasına etkilerini incelemek için uzay tabanlı bir gözlemevi kurmak. Bu, Hindistan için bir ilk.

Daha önce NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Güneş’i incelemek için uydular yerleştirmişti. Ancak Aditya-L1 adlı Hindistan’ın misyonunda bazı farklı özellikler bulunuyor.

Aditya, Saskritçe ve Hintçe’de Güneş demek. BBC‘nin aktardığına göre, her şey planlandığı gibi giderse, uzay aracı 2 Eylül Cumartesi günü TSİ 08.20’de, Chennai‘nin 100 km kuzeyindeki Sriharikota‘daki Hindistan’ın ana uzay üssünden fırlatılacak.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) tarafından yayımlanan fotoğraflar, roketin artık fırlatma rampasına tam anlamıyla entegre olduğunu gösteriyor.

Aditya, Dünya’dan 1.5 milyon km uzaklığa gidecek

Uzay aracı aslında Güneş’e ulaşmayacak, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklığa gidecek. Bu, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin neredeyse dört katı. Güneş, Dünya’dan 151 milyon kilometre uzakta bulunuyor. Yani gidilecek yol Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının neredeyse yüzde 1’i.

ISRO, Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda fırlatmadan L1’e (Lagrange noktası) kadarki sürenin Aditya-L1 için yaklaşık dört ay olduğunu yazdı. Lagrange noktası, uzayda Güneş ve Dünya gibi iki büyük cismin çekim kuvvetlerinin dengelendiği yer anlamına geliyor. Uzay aracı bu denge noktasını yakıt tüketimini azaltmak için de kullanacak.

Ne amaçlanıyor?

Hindistan’ın uzay aracı Güneş’in fotosfer ve kromosfer olarak bilinen en dış katmanlarını gözlemleyecek, uzay havasını neyin yönlendirdiğini inceleyecek. Dünya’daki kuzey ve güney ışıkları ile elektromanyetik rahatsızlıklara neden olan güneş rüzgarının dinamiklerini daha iyi anlamaya çalışacak. Atmosfer tarafından filtrelendiği için Dünya’dan incelenemeyen radyasyonu da gözlemleyecek.

Aditya-L1 konuşlandırıldığında böyle görünecek

ISRO, misyonun; koronal ısınma, taçküre kütle atımı, güneş patlamaları ve bunların özelliklerinin yanı sıra uzay havasının dinamikleri gibi Güneş özelliklerini anlamamıza yardımcı olacak önemli bilgiler sağlamasını umuyor.

Hindistan hükümeti, yaklaşık 46 milyon dolar maliyet öngörülen projeyi 2019 yılında onaylamıştı. Henüz bu maliyetin ayrıntıları açıklanmadı ancak araç uzayda beş yıldan uzun süre kalacak şekilde tasarlandı.

ISRO, derin uzay görevleri için daha az güçlü roketler kullanıyor ve daha uzağa gitmek için yerçekimi kuvvetinden yararlanıyor. Bu, Ay ve Mars gibi hedeflere gitmek için gereken süreyi uzatsa da fırlatma maliyetini önemli ölçüde azaltıyor.

İnsansız Chandrayaan-3 aracı, geçen hafta ay yüzeyine inmiş; Hindistan, ABD, Rusya ve Çin‘in ardından Ay’a başarıyla iniş yapan dördüncü ülke oldu. 2014 yılında da Hindistan, Mars’ın yörüngesine bir araç yerleştiren ilk Asya ülkesi olmuştu. Gelecek yıla kadar Dise ünya’nın yörüngesine üç günlük mürettebatlı bir misyon başlatılması planlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.