Doğa MücadelesiManşetYerel

Aydın’da maden ocağına karşı mücadele eden çifte saldırı: Kurşunların üzerimden geçtiğini hissettim

0

Aydın‘da evlerine 60 metre uzaklıkta işletilen madene karşı aylardır mücadele eden Çine Topçam köylüsü Ali ve Cennet Coşkun‘un üzerine ateş açıldı.

Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, ailenin uzun zamandır maden şirketi tarafından ölümle tehdit edildiğini kaydetti.

Yaşanan bu saldırı, akıllara Antalya Finike’de sedir ormanlarını yapılması planlanan mermer ocağına karşı savundukları için öldürülen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çiftini getirdi.

‘Kurşunların üzerimden geçtiğini hissettim’

Ali ve Cennet Coşkun, üzerlerine ateş açılması sonucu olay yerinden kaçmaya çalışırken Cennet Coşkun yol üzerinde baygınlık geçirdi.

Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, ateş edenlerin farlarını söndürdükleri araçlarıyla konvoy halinde Çine’ye doğru gittiklerini ve köylülerin de onları takip ettiğini söylerken, saldırganların derhal yakalanmasını ve Topçam köylülerinin can güvenliklerinin sağlanmasını istediklerini aktardı.

Saldırısı sonrası açıklama yapan Cennet Coşkun, kurşunların üzerinden geçtiğini şöyle anlattı:

‘Yaşam alanını savunan hiçbir birey yalnız kalmayacak’

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Anısını ve Mücadelesini Yaşatma Grubu, bu saldırının Türkiye’de ilk olmadığını hatırlatarak, ‘Söz veriyoruz, yaşam alanını savunan hiçbir birey yalnız kalmayacak!’ ifadelerini kullandı:

Sınırlı doğa kaynaklarını sınırsızmış gibi sömüren kapitalistler, gerek Türkiye’de gerek Dünya’da yaşam alanlarını savunan insanlara saldırıp darp etmek, tehdit ile sindirmek ve hatta öldürmeye teşebbüs etmek ve de öldürmek adına sonuna kadar gidebiliyorlar. Birçok ülkede aktivistlerin canına kastedilirken, Britanya gibi ‘demokrasinin beşiği’ ülkelerde de ağır cezalar gündemde.

Yokoluş İsyancıları’nın yaptığı her demokratik eylem, hemen suç kapsamına alınıyor. Oysa demokratik yollardan yaşamı, doğa hakkını savunmak hiçbir şekilde suç sayılamaz ve yargılanamaz!

Türkiye’de ise bu yaşadığımız saldırı ilk değil. Daha önce, Metin Lokumcu, üzerine sıkılan gazla öldürüldü, Alakır’da yaşayan arkadaşlarımız Tuğba ve Birhan’ın üzerine ateş açılıp defalarca tehdit edildi. Dört yıl önce de sevgili Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti, tetikçi tutularak öldürüldü. Şunu iyi biliyoruz ki kapitalistler ve devletler bu gücü ve sonu ölüme dahi varan saldırganlığı, yaşam ve doğa hakkı
savunucularına toplum desteği yetersizse daha çok bulabiliyor kendinde. Ekolojik krizin, tüm yaşamı tehdit ettiği şu dönemde hem flora ve fauna için hem de ekoloji aktivistlerinin, doğa hakkı savunusu yapan herkesin yaşam güvencesi için toplumsal bir muhalefet oluşturma sorumluluğu her bireyin omuzlarında yükseliyor.”

‘Tesadüfen yara almadan kaçıp kurtulabildi’

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu (ORÇEV) da saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı:

Birlikte mücadele ettiğimiz Çine Yaşam Platformu ve Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu’ndan aldığımız bilgiye göre, Aydın ili Çine İlçesi Madran Dağı’nda bulunan Topçam Mahallesi’nde, iki gün önce akşam saatlerinde EYSİM Madenciliğin vahşi maden patlatmalarına karşı; evini, ailesini, fıstık çamlarını, hayvanlarını, yaşama alanını savunan Ali ve Cennet Coşkun ailesini bu mücadeleden vazgeçirmek amaçlı olduğu belli olan bir silahlı saldırı yaşandı. Coşkun çifti, silahlı saldırıdan tesadüfen yara almadan kaçıp kurtulabildi. Bu saldırının ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanmaması tek tesellimiz.”

‘Aydın’da mücadele veren arkadaşlarımızın yanındayız’

ORÇEV, Aydın’da mücadele veren arkadaşlarının yanında olduklarını, saldırının sorumlularından hesap sorulana kadar konunun takipçisi olacaklarını kaydetti:

Daha önce de Antalya’da Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti öldürülmüştü. Yine Çine Doğa Derneği’ne saldırılar olmuştu. Bu tür saldırılar devam ediyor ancak toprağımızı, suyumuzu; geleceğimizi koruma mücadelesinden geri durmayacağız. Aydın Çine İlçesi Topçam Mahallesi’nde Anayasa ve kanunlar aylardır yok sayılıyor. Eysim Maden tarafından adam öldürmeye teşebbüs suçu da işlendi. Suçlular bulunsun, yargı önünde hesap versin. Yılmayacağız. Aydın’da mücadele veren arkadaşlarımızın yanındayız. Saldırının sorumlularından hesap sorulana kadar takipçisi olacağız.”

‘Coşkun ailesinin yanındayız’

Ekoloji Birliği, yaptığı açıklamada Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu’ndan Av. Hicran Danışman‘ın jandarmanın öğle saatlerine kadar olay yeri incelemesi gerçekleştirmediğini ve köylülerin olay yerini kendi olanakları ile korumaya çalıştıklarını aktardığı kaydetti.

“Yaşam savunucuları yalnız değildir! Coşkun ailesinin yanındayız!” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizde ekoloji aktivistlerine yönelik saldırılar ve faali meçhul(!) cinayetler devam ediyor… Karadeniz Sahil Yolu için hukuk mücadelesi veren Cihan Eren, yine Karadeniz’in doğasını savunan Metin Lokumcu, Akdeniz’in dağlarındaki mermer ocaklarına karşı mücadele eden Ali-Aysin Büyüknohutçu dostlarımız gerek devlet gerek maden mafyası tarafından katledildiler. Gerçek sorumluları ve azmettiricileri hala bulunamadı ve olayların üstü örtülmeye çalışılıyor. Yıllardır süren adalet arayışından hala bir sonuç alınamadı.

Av. Hicran Danışman, “jandarma öğle saatlerine kadar bölgede henüz olay yeri incelemesi gerçekleştirmedi. Delillerin karartılmaması için köylüler olay yerini kendi olanakları ile korumaya çalışıyor. Ortada adam öldürmeye teşebbüs gibi ağır bir suç var. Ancak bu ağır suçla aynı ağırlıkta bir delil toplama girişimi maalesef görmüyoruz. İstedikleri kadar çarpıtmaya çalışsınlar, gerçeklerin üzerini örtemeyecekler, izin vermeyeceğiz” dedi. Yerel basında maden şirketinin sponsor olduğu yerel basın tarafından çıkartılan haberlerde de olayın saptırılarak verilmeye çalışıldığı görülüyor.

Kolluk kuvvetlerini deliller karartılmadan acilen olay yeri incelemesi yapmasını, hukuk sisteminin gerçek failleri ve azmetticileri bulup hızlıca yargılamasını ve gerekli cezaya çarptırmasını istiyoruz. Olayın aydınlanması için elimizden geleni yapacağız.

Yaşam savunucuları yalnız değildir! Coşkun ailesinin yanındayız!

GERÇEK FAİLLER VE AZMETTİCİLER ACİLEN BULUNSUN VE YARGILANSIN!

EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLAN MADEN OCAKLARI ACİLEN KAPATILSIN!”

You may also like

Comments

Comments are closed.