ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Büyüknohutçu çifti ölümünün üçüncü yıl dönümünde anıldı

0

Antalya’da, Finike’nin sedir ormanlarını yapılması planlanan mermer ocağına karşı savunan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu ölümünün üçüncü yıl dönümünde doğaseverler tarafından anıldı.

Çift, mermer ocaklarına karşı verdiği mücadele ile tanınıyordu. Projenin iptal edilmesi için davalar açan, eylemler düzenleyen ve katıldıkları TV programlarında yaşanacak orman katliamını anlatan çift sık sık jandarma ve şirketin baskısıyla karşı karşıya geliyordu.

50 bin lira için işlenen cinayet

Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu 9 Mayıs 2017’de Antalya Finike’de Kızılcık yaylasındaki evlerinde ölü bulundu. Cinayetin hemen ardından Ali Yamuç isimli “kiralık katil” yakalandı ve cinayeti mermer şirketlerinin azmettirmesiyle işlediğini itiraf etti.

Yamuç, kendisini “Çirkin” lakaplı, taş ocağı adına çalışan birinin 50 bin liraya kiraladığını ancak sadece üç bin lira ödeme yaptıklarını söyledi.

Azmettiriciler hala serbest

Ali Yamuç, Elmalı Cezaevinden güvenlik gerekçesiyle Alanya L Tipi Cezaevine sevk edilmesinden bir süre sonra şort ipi ile kendini asarak “intihar etti”. Katilin ölmesiyle, çiftin cinayetleri için açılan dava düştü. Yardım yataklıktan berat eden Yamuç’un eşinin ise hala “suç aletlerini gizlemek” nedeniyle soruşturması sürüyor.

Ancak katilin cinayeti para için işlemiş olduğu itirafına rağmen azmettiriciler hakkında herhangi bir işlem yapılamadı ve cinayetlerinin üstü yargının da yardımıyla örtüldü.

Ekoloji Birliği: Cinayetleri araştırmayan da azmettirici kadar suçlu

Ölümlerinin üçüncü yıl dönümünde Ekoloji Birliği bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Bu cinayetleri araştırmayan, cezasız bırakan karar vericiler de en az azmettiriciler kadar suçlu. Bir dalı, bir canı, bir endemik çiçeği, nesli tehlike altındaki bir böceği korumak için çırpınanlara her fırsatta sesini yükselten, kanun sopasını sallayan, para gücüyle boğmaya çalışan bir sermaye düzeni bu cinayetlerin asıl failleri…” denildi.

Açıklama “Bizler ekoloji mücadelesi verenler, yaşamı savunanlar olarak bu cinayetler aydınlanana kadar Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu cinayetini unutturmayacağız. Onların mücadelesini yaşatmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle son buldu.

‘Adalet arayışımız sürüyor’

Koronavirüs sebebiyle çiftin mezarı başında herhangi bir anma töreni yapılamazken çevre aktivistleri sosyal medya üzerinden mesajlarını paylaştı. Mesajlarda “adalet arayışı” ön plana çıktı:

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.