Ay Tanrıçası Hekate bulundu

2 bin 500 yıllık Lagina Antik Kenti‘nde Ay Tanrıçası Hekate‘nin cehennem yolundaki kayık üzerinde tasvir edilmiş heykelciği bulundu.

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Turgut Beldesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık Lagina antik kentinde bu yıl Ağustos ayında başlayan kazı çalışmaları Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında sürdürülüyor.

Çalışmalarda, antik kentin giriş alanında rahip Menestes’in evinin bulunduğu bölgede Ay Tanrıçası Hekate’nin kayık üzerindeki heykelciliği bulundu. Elindeki meşale kırbaç, anahtar ve üç başlı köpeği Kerbelos ile cennet ve cehennemin bekçiliğini yapan Tanrıça Hekate, ölülerin ruhlarını elindeki meşale ile öteki dünyaya Cehennem kayıkçısı Cheron ile taşır. Üç Başlı Ay tanrıçası olarak da anılan Hekate’nin, denizlerin, yeryüzünün ve cehennemin hakimi olduğuna inanılıyor. Roma döneminde de Hekate, cadıların önderi olarak kabul ediliyor.

Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, bronz Hekate heykelciğin ekipte heyecan yarattığını belirtirken, 1993 yılından bu yana devam eden kazılarda ilk defa bu kadar değerli bir eserin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Prof. Dr. Tırpan, “Rahip Menestes, antik kent giriş alanı olan Propylios’u koruduğu için Hekate’nin bronz heykelciğinin ona hediye edildiğini düşünüyoruz. Hekate 2 bin 200 yıl önce elinde meşale ile ölülerin ruhlarını öteki dünyada taşıyarak, yer gösterir. Cehennem kayıkçısı Cheron ile ölülerin ruhları cennete taşınır. Hekate’yi diğer tanrılardan ayıran bir diğer özellik ise denizlerin, yeryüzünün ve cehennemin hakimi olan bir tanrıça olmasıdır. Lagina Antik Kenti de ay tanrıçası Hekate için yapılmıştır. Çünkü Türkiye’de Lagina, ayın en iyi doğduğu yerdir. Lagina’da en iyi şekilde ortaya çıkan dolunay ayrıca Hekate’nin doğum günüdür” dedi. (Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR