Bilim-TeknolojiManşetTürkiye

Ax-3 uzay misyonu Türkiye’nin ilk uzay yolcusunu götürmek için yola çıktı

0

Türkiye‘nin ilk astronotu Alper Gezeravcı‘nın da içinde bulunduğu SpaceX‘e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49’da (TSİ 00.49) NASA‘nın Florida‘daki Kennedy Uzay Merkezi‘nden başarıyla fırlatıldı.

Türkiye’de heyecanla takip edilen fırlatma,  Gezeravcı’nın memleketi Mersin‘de ise ayrı bir heyecanla karşılandı.  Mersin’in Silifke ilçesinde Anıt Meydanı‘nda toplanan  Silifkeliler, kurulan dev ekrandan Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketinin fırlatılışını izledi.

Fotoğraf: DHA

Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) doğru 36 saat sürecek yolculuğu başlayan Dragon kapsülünde, içlerinde Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Ax-3 ekibinin uzaydaki ilk cümleleri yayınlandı.

İlk Türk astronot unvanını alan Gezeravcı, yanında Türk bayrağı, aile fotoğrafları ve Yörük kültürüne ait objelerle birlikte uzay aracında yolculuğunun başlamasının ardından ilk mesajı ”Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk‘ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” şeklinde oldu.

Şu ana kadar yaşadıklarının harika duygular olduğunu ifade eden Gezeravcı, “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi” dedi.

Gezeravcı, uzayda bulunduğu süre boyunca; başka hiçbir sesin olmadığı ortamda solunum, konuşma ve öksürme seslerini yapay zeka ile uzayda deneyerek, bununla ilgili bir algoritma geliştirilmekten, uzay ortamında radyasyona maruz kalmanın kanser hücreleri üzerindeki etkisi incelenemesini gibi projeleri içeren 13 farklı deney gerçekleştirecek.

17 Ocak’ta başlatılması planlanan uzay misyonu, son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alan Gezeravcı’nın da içinde olduğu Dragon kapsülünün 20 Ocak TSİ 13:15’te uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmesi bekleniyor.

Alper Gezeravcı kimdir?

1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğan Gezeravcı, babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı.

Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu‘nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü‘ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü‘nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16‘nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları‘nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.

Gezeravcı,  en son  Adana‘daki 10. Üs Komuta Birimi‘nde Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görevlendirildi. Bu görevi kapsamında, Filo standardizasyonu, eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına uygun düzenlenmesi, F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol uçuşları öncesi sınavlarının gerçekleştirilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetimi gibi sorumlulukları bulunmaktaydı.

You may also like

Comments

Comments are closed.