DünyaManşet

Dört sivil yolcunun uzay yolculukları başladı

0

Elon Musk‘ın kurucusu olduğu uzay şirketi SpaceX‘e ait bir roket dün akşam, dört yolcusuyla birlikte uzaya fırlatıldı.

Uçuş, ekipte yer alan milyarder iş insanı Jared Isaacman tarafından finanse edilirken, dört kişi yaklaşık altı aydır bu yolculuğa hazırlanıyordu.

SpaceX, önümüzdeki yıllarda çok sayıda yörünge uçuşu bileti satmayı planlıyor.

Yolculuk üç gün sürecek

Falcon 9 tipi roket, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi‘nden yerel saatle 20.00’den kısa bir süre sonra uzay yolculuğuna başladı. Roket fırlatıldıktan yaklaşık 12 dakika sonra, dört uzay yolcusunun içinde bulunduğu uzay kapsülü roketten ayrıldı. Dört astronot, gelecek üç gün boyunca yörüngede kalacak ve çocukluk kanserlerine yönelik ilaçlar için düzenlenen kampanyalara destek olacak.

Yeryüzünden 575 kilometre yükseğe çıkması planlanan kapsül, böylece uçuş süresince Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndan 150 kilometre daha yukarıda bir yörüngede olacak.

Uzay kapsülü seyahati tamamladıktan sonra Florida sahiline iniş yapacak.

Arceneaux uzaya giden en genç ABD’li kadın oldu

Diğer kişilere macera yaşamaları için ilham vermeyi amaçlayan bu dört yolcuya Inspiration4 deniliyor. Isaacman dışında diğer üç yolcu bir yarışma sonucu belirlendi. Yolculardan biri 29 yaşındaki hekim yardımcısı Hayley Arceneaux, 42 yaşındaki Chris Sembroski eski bir ABD askeri, 51 yaşındaki Sian Proctorise ise yerbilimci ve bilim iletişimcisi.

Bir çocuk hastanesinde çalışan Arceneaux, 10 yaşındayken o hastanede kemik kanseri tedavisi görmüştü. Isaacman, Arceneaux’nun çalıştığı St. Jude adlı hastane için 200 milyon dolar bağış toplamayı umuyor. Bunun yanında, Hayley Arceneaux uzaya giden en genç ABD’li kadın oldu.

Üç gün sürecek bu yolculuğun Netflix‘te belgesel dizi olarak yayınlanması planlanıyor.

Küresel ısınmaya etkisi yüksek

Bazı bilim insanları bu tür uçuşların küresel ısınmaya etkisinin yüksek olduğu eleştirisinde bulunuyor. SpaceX’in Falcon-9 roketi yüksek derecede işlenmiş kerosen yakıtı kullanıyor.

Bu yakıt atmosfere sera gazı etkisi olan karbondioksitle birlikte, nitrojen oksit de salıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.