DünyaManşet

Avusturya’da ikinci tur: Yeşiller vs. Aşırı Sağ

0

Avusturya’da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarına aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin adayının sandıktan birinci çıkması geçmişinde Jörg Haider gibi bir figürü barındıran Avusturya’nın tekrar aşırı sağa teslim olup, olmayacağı yönünde soru işaretleri doğurdu.

austrian-freedom-party-fpoe-presidential-candidate-hofer-delivers-a-speech-in-viennaMültecilere karşı tutumu, Avrupa ve Hristyanlık dışı dinlere karşı fikirleriyle bilinen Özgürlük Partisi’nin adayı Norbert Hofer’in %35.1 ile önde tamamladığı ilk turda Hofer’in arkasından ikinci tura kalma hakkını %21.3 ile Avusturya Yeşiller Partisi adayı Alexander Van der Bellen elde etti. Böylelikle İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avusturya politikasına yön veren iki parti, Sosyal Demokrat Parti ve Avusturya Halk Partisi seçimlerin ikinci turuna kalamamış oldu ve aşırı sağın kazandığı galibiyetin yarattığı sarsıntının üzerine bir de bu eklendi.

Sosyal Demokrat Parti seçimleri %11.3’lük oy oranıyla 4. tamamlarken, merkez sağı temsil eden Avusturya Halk Partisi hemen ardından %11.1 oy ile 5. oldu. Seçimde üçüncü sırada ise eski Yargıtay Başkanı Bağımsız aday Irmgard Griss yer aldı.

Yeşiller ve aşırı sağ arasında geçecek olan ve 22 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan seçimler öncesinde ise anketler Avusturya’nın Yeşil bir Cumhurbaşkanı olabileceği yönünde.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.