Doğa MücadelesiManşet

Avukatlar Gerze’de buluştu

0

Sinop‘un Gerze İlçesi‘ne yapılmak istenen termik santrale karşı Gerzelilerin mücadelesi sürüyor. Çevre mücadelesi veren avukatlar Gerze’de bir araya gelerek, mücadele deneyimlerini tartıştı.

Termik santrali ilçelerine kurdurmama konusunda kararlı olan Sinop Gerzelilere avukat destek sundu.

Gerze’de bir toplantı yapan çevre ve ekoloji avukatlarının toplantısına, Gerze ve Yaykıl halkı geniş katılım gösterdi. Yaşam alanlarının savunulması konusunda faaliyet yürüten 18 avukatın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) Avukatı Emre Baturay Altınok ilk sözü aldı.

Gerze’deki termik karşıtı mücadelesinin hukuki sürecine ilişkin bilgilendirmede bulunan Altınok, Anadolu Holding‘in Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) öncesi sondaj çalışmalarına karşı direnişin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Erzurum Tortum gibi başka yerlerde de nöbet çadırlarının kurulduğunu hatırlatan Avukat Altınok, Eylül başındaki mücadelede tutuklanan Volkan Özcan’a dair hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, halkın o gün kolluk kuvvetlerinin ölçüsüz müdahalesine karşı meşru müdafaa hakkını kullandığını kaydetti.

Zonguldak Barosu avukatlarından Yakup Okumuşoğlu ise, özellikle HES’lere karşı yürütülen mücadeleler hakkında bilgi verdi.

Fırtına Vadisi’nden bu yana Doğu Karadeniz ve çeşitli yerlerde çok dava açtıklarını söyleyen Okumuşoğlu, davaların büyük kısmının leyhlerine sonuçlandığını, bir kısmının ise devam ettiğini belirtti.

Emre Baturay Altınok, Anadolu Holding’in Eylül ayında sondaj kuyularının açıldığını raporlandırma çabasının ÇED süreci nedeniyle gerçekleştirdiğini kaydetti.

21 Aralık’ın Yaykıl’a kurulmak istenen termik santral ÇED sürecinin tamamlanması için son tarih olduğunu söyleyen Altınok, bunun ardından 3 aylık süre uzatım verilebileceğini ve sürecin tam olarak Şubat ayının sonu itibariyle tamamlanacağını ekledi.

Avukat Altınok, Şubat ayı içinde çıkabilecek olumlu ÇED raporunun direnişle karşılanması gerektiğini, bu şekilde Türkiye gündemine önemli bir mücadele deneyimi olarak işleneceğini vurguladı. Altınok, YEGEP bürolarında alınan Anadolu Grubu ürünlerini tüketmeme çağrısına uyulmasını istedi.

İzmir Barosu’ndan Ayşegül Altınbaş da Foça’da iki termik santral ve altın madenine karşı mücadele yürütüldüğünü belirterek sözlerine başladı.

Ankara Barosu’ndan Ilgın Özkaya, Yaykıl köylüsünden öğrenilenin dayanışma duygusu olduğunu belirterek, yeni bakanlıkların hükümetin yönelimi hakkında bilgi verdiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kapsamında kurulan Çevre Etki Değerlendirme, İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nün süreci yok sayan bir konumda olmasının birimin isminden de anlaşılabileceğini belirten Özkaya, “Mücadele etmek, mücadele eden, direnenlerle birlikte büyümek Gerze’ye, Sinop’a, tüm Türkiye&ye yakışandır” şeklinde konuştu.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.