İklim KriziKentManşetUncategorized

Avrupa’nın havası en kirli ve en temiz şehirleri: Güney Akdeniz’de kirlilik arttı

0

Hava kalitesi izleme şirketi Airly‘nin verileri, geçen ay Güney Akdeniz kıyı şeridinde hava kirliliğinin arttığını ortaya koyuyor.

Özellikle güney İspanya ve İtalya‘da büyük şehirlerde en kötü ölçümler kaydedildi.

Airly’ye göre en kirli yerlerden biri Yunanistan başkenti Atina olurken onu, İspanya Barselona ve İtalya Milano takip etti.

Airly CEO’su Wiktor Warchałowski, bu yaz bu şehirlerden kaçınmaları konusunda turistleri uyardı.

‣ 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu: Avrupa’da havası en kirli kent Iğdır
‣ Tropik kentlerde endüstri ve konut kaynaklı yeni hava kirliliği çağı

Sebebi aşırı sıcaklar olabilir

Warchałowski, İspanya kıyılarında Barselona, Murcia ve Malaga bölgeleri; İtalya’nın kıyılarında ise Puglia, Marche ve Campania gibi  bölgelerde hava kirliliğinin yüksek olmasının nedeninin, 2022 Haziran ayının ikinci yarısında gözlenen aşırı sıcaklar olabileceğini söyledi.

Ayrıca, hava kirliliğine hem uzun hem de kısa süreli maruz kalmanın sağlığı olumsuz etkileyeceğini de hatırlattı:

“Yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmak farklı sağlık sonuçlarına neden olabilir. Kötü hava kalitesi solunum yolu enfeksiyonları, sağlık hastalıkları ve akciğer kanseri riskini artırır.”

‣ Nefes almak, sigara ve alkolden daha zararlı: Yaşamdan iki yıllık kayıp
‣ İklim değişikliğinin vücudumuzdaki 10 etkisi

Airly’nin araştırması, Avrupa‘nın bazı bölgelerinde de hava kirliliği seviyelerinin iyi olduğunu söylüyor. Örneğin temiz havasıyla ünlü Alpler, güvenli sınırlar içinde.

‣ Hava kirliliğini azaltmak nasıl dünyayı daha kolay beslememize yardımcı olur?

Baltık kıyısında en iyi hava kalitesi Polonya ve Almanya’nın kasabalarında ve İngiltere’nin güney kıyısındaki Southampton‘da ölçüldü. Bunda rüzgarlı havanın etkisi olduğu düşünülüyor.

Bulgaristan hariç İtalya’nın kuzey kıyısında, Slovenya, Hırvatistan, Yunanistan ve Karadeniz Havzası‘nda da iyi sonuçlar kaydedildi.

Öte yandan Airly ölçümlerine göre 2020-2021’de havası en kirli şehirler, Krakov (Polonya) , Vinid (Bulgaristan) ve Milano (İtalya) olmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.