EkolojiManşetTarım-Gıda

Hava kirliliğini azaltmak nasıl dünyayı daha kolay beslememize yardımcı olur?

0

Artan nüfusu beslemenin tek yolu daha fazla ürün ekmek değil. Science Advances’te yayımlanan yeni araştırmaya gör, hava kirliliğini azaltmak, mahsul üretimini artırmanın yanı sıra değerli arazi ve para tasarrufu sağlama konusunda bilindiğinden çok daha fazla işe yarıyor.

Çalışmada, sadece bir tür hava kirleticisinin emisyonlarını yarıya indirirse, kışlık mahsullerin Çin‘de yaklaşık yüzde 28 ve dünyanın diğer bölgelerinde yüzde 10’a kadar daha fazla verim sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Söz konusu kirleticiler, araba egzozu tarafından üretilen görünmez, zehirli gazların bir ailesi olan  nitrojen oksitleri ve nitrojen dioksit içeren endüstriyel emisyonları. 

Nitrojen oksit emisyonları, dünyadaki en yaygın hava kirleticilerinden bazıları ve uzmanlar hala tam olarak nasıl olduğunu bulamamış olmalarına rağmen, bitkilerin bu gazların daha yüksek seviyelerine maruz kalmalar halinde  yapraklarının zarar görebileceği ve büyümelerinin engellenebileceğini belirtiyor. Nitrojen oksitler aynı zamanda atmosferdeki ozon ve küçük aerosollerin oluşumunun habercisi; bu da da güneş ışığını azaltarak mahsul verimliliğini azalmasına neden oluyor.

Dört kirleticinin azaltılması büyük fark yaratıyor

Geçen yıl, aynı yazarların bazıları tarafından yapılan araştırmalar , ozon, partikül madde, nitrojen dioksit ve kükürt dioksitteki azalmaların 1999 ile  2019 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri‘nde mısır ve soya fasulyesi verimlerinde yüzde 20’lik bir artışa neden olduğunu buldu. 

Bu, yalnızca dört tür hava kirleticisini azaltarak her yıl yaklaşık 5 milyar dolar değerinde mahsul tasarrufu anlamına geliyor. 

Azot dioksit, bölgesel olarak ölçülmesi ve doğrudan ürün büyümesiyle karşılaştırılması daha kolay kirleticilerden biri. Atmosfere salındığında ultraviyole ışık ile uydular tarafından kolayca algılanacak şekilde etkileşiyor.  Stanford Üniversitesi’nden tarım ekolojisti David Lobell, “Uzaydan mahsul üretimini de ölçebildiğimiz için, bu, bu gazların farklı bölgelerde tarımı nasıl etkilediğine dair bilgimizi hızla geliştirme şansını açtı” diyor. 

Ekip, dünyanın çeşitli bölgelerindeki azot dioksit emisyonlarını ekili alanların yeşilliği ile karşılaştırarak, düzenli olarak olumsuz bir etki oluşturduğunu belirledi. Yeşillik kaybı özellikle Çin’de ve buğday gibi kışlık ekinler için dikkat çekiciydi. Bu korelasyonu kullanan araştırmacılar, nitrojen dioksit emisyonlarını yüzde 50 azaltmanın Çin’de kışlık mahsul verimini kabaca yüzde 28 artıracağını tahmin ediyor. Yaz aylarında ise, verim yüzde 16 oranında artabilir.

Hindistan‘da da azot dioksit azalmalarının mahsul verimini kış için yüzde 8’e ve yaz için yüzde 6’ya kadar artırabileceğini tahmin ediliyor. Batı Avrupa‘da yaz ve kış mahsullerinin verimi de yüzde 10 artabilir. 

Verim oranları tipik olarak her yıl yüzde bir civarında dalgalandığında, hava kirliliğini azaltmanın etkileri dünyanın bazı bölgelerinde çok büyük olabilir.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi‘nden çevre bilimci Jennifer Burney, “Bu çalışmadan elde edilen ana sonuç, azaltımın tarımsal faydalarının gerçekten önemli olabileceği, artan bir nüfusu beslemenin çıkaracağı sorunları daha kolay çözmeye yetecek kadar bir far yaratabileceğidir” diyor .

Nitrojen oksitlerin bitki büyümesini doğrudan nasıl etkilediği henüz kesin olarak ispatlanmış değil, ancak mevcut araştırmalarda bulunan güçlü ilişki, hava kirliliğinin dünya çapında mahsul kayıplarına katkıda bulunduğunu gösteriyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.