Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Türkiye, 2021’de 14,7 milyon tonla Avrupa Birliği’nden en çok çöp ithal eden ülke oldu.
AB’nin ihraç ettiği toplam 33 milyon atığın neredeyse yarısı, 2021’de Türkiye’ye geldi.
Verilere göre Türkiye, 2,4 milyon tonla AB’den en çok çöp alan ikinci ülke Hindistan‘ın yaklaşık yedi katı kadar ithalatla çöpler için açık ara farkla birinci varış noktası.
Türkiye’nin AB’den aldığı atık miktarı ise 2004’ten 2021’e üç kat arttı.
Atık ithalatında ikinci ve üçüncü destinasyon Hindistan ve Mısır oldu.
AB’nin birlik dışı ülkelere gönderdiği atık miktarı, 2004-2021 yılları arasında yüzde 77 arttı. AB dışı ülkelerden AB’ye gelen atıkların miktarı ise 2004’ten bu yana yüzde 11 artarak 2021 yılında 19,7 milyon ton oldu.
AB’den yapılan tüm atık ihracatının yüzde 59’unu oluşturan demir ve çelik gibi metal atıkların da üçte ikisi de Türkiye’de.
Türkiye, 19,5 milyon tonluk demir atıkların 13,1 milyon tonunu aldı.
Atık ithalatı devlete doğrudan kazanç getirmese de, geri dönüşüm tesisleri ülke içi üretilen çöp yerine, dövizle alım satım yaparak çok daha fazla kar ettiği için diğer ülkelerin çöpünü almayı tercih ediyor. Şirketlerin kar etmesinin ikinci sebebi ise devlet teşvikleri.
Çin’in çöp ithalatını yasakladığı ve Türkiye’nin atık ithalatında dünyanın ilk sıralarına yerleştiği 2018 itibariyle, ülke içinde faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisi sayısında da artış yaşandı.
2021 yılında geri dönüşüm tesislerine 69 milyon liralık devlet teşviki yapıldı. Şirketler KDV’den muaf tutuluyor.
Şirketler, ithal edilen plastikleri ‘ham madde’ olarak da görüyor. Çünkü yurt dışında, özellikle Avrupa ülkelerindeki kalite standartlarına uymayan ürünler, iç pazarda yer bulabiliyor.
Şirketlerin yurtdışından gelen çöpü tercih etmesinin bir sebebi de ülke içi çöpü ayrıştırma masrafından kurtulması. Çünkü ithal çöpler, ayrıştırılmış şekilde alınıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…