UncategorizedManşetSağlık

Avrupa’daki salmonella krizine karşı Türkiye’den önlem: Kinder ürünlerine analiz zorunluluğu getirildi

0

Avrupa’da ortaya çıkan ve büyüyen Salmonella bakterisi krizine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Kinder marka çikolata ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.

Üretici firma Ferrero, on ülkede çoğu küçük çocuklar olmak üzere en az 150 kişiyi etkileyen Salmonella Typhimurium salgını nedeniyle Kinder Surprise ve diğer çikolata yumurta ürünlerinin birkaç farklı partisini piyasadan çekmişti.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ithal edilen tüm Kinder çikolatala ürünlerne yüzde yüze salmonella analizi yapılmasına karar verildi. Açıklamaya göre, Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN, dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığını, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğunu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığını bildirdi.

Analiz kapsamındaki ürünler, Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder ve Mixed Patisserie PRA olarak sıralandı.

Firmadan açıklama

Bakanlık’ın talimatından sonra açıklama yapan firma, piyasada bulunan Kinder ürünleri ile ilgili gerekli tüm resmi kontroller yapıldığını ve ürünlerin güvenliğinin teyit edildiğini duyurdu.

Sürecin başından beri Bakanlık ile işbirliği içerisinde hareket ettiğini belirten Ferrero Türkiye, ithalat prosedürünün bir parçası olarak, mikrobiyolojik analiz sıklığının arttırılmasının, Bakanlığın görev ve sorumlulukları çerçevesinde yapılan alışıldık bir uygulama olduğunu söyledi ve “Ferrero Türkiye Çikolata olarak tarafımızca ithal edilen ve piyasaya sunulan tüm Kinder ürünlerinin güvenli olduğunu bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyururuz” açıklamasını yaptı.

Salmonella nedir?

Salmonella, 2 bin 500’den fazla serotipi tanımlanmış bir bakteridir. Fakat  100’den azı insan enfeksiyonlarına neden olur.

Salmonella, insan ve hayvanların bağırsaklarında yaşar. İnsanlar, kirlenmiş yiyecekleri yemek, kontamine su içmek, enfekte hayvanlara, dışkılarına veya çevrelerine dokunmak başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan enfekte olabilir.

Çoğu Salmonella türü, salmonelloz adı verilen bir hastalığa neden olur. Diğer bazı Salmonella türleri, tifo veya paratifo ateşine neden olabilir.

Salmonella enfeksiyonu olan çoğu insanda ishal, ateş ve mide krampları görülür.

Semptomlar genellikle enfeksiyondan altı saat ila altı gün sonra başlar ve dört ila yedi gün sürer. Bununla birlikte, bazı insanlar enfeksiyondan sonraki birkaç hafta boyunca semptom geliştirmezler ve bazıları birkaç hafta boyunca semptomlar yaşarlar.

5 yaşın altındaki çocukların Salmonella enfeksiyonu geçirme olasılığı en yüksektir. Bebekler, 65 yaş ve üstü yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de ciddi enfeksiyonlar görülme olasılığı en yüksektir.

Salmonella bakterilerinin ABD‘de her yıl yaklaşık 1.35 milyon enfeksiyona, 26.500 hastaneye yatışa ve 420 ölüme neden olduğunu tahmin ediliyor. Bu verideki hastalıkların çoğunun kaynağı ise besinler.

Salmonella suşları bazen idrarda, kanda, kemiklerde, eklemlerde veya sinir sisteminde (omurilik sıvısı ve beyin) enfeksiyona neden olur ve ciddi hastalıklara neden olabilir.

Çoğu insan, antibiyotik kullanmadan dört ila yedi gün içinde Salmonella enfeksiyonundan kurtulur.

Ağır hastalığı, HIV enfeksiyonu veya kemoterapi tedavisiyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan kişilerde, kalp hastalığı gibi tıbbi sorunları olan 50 yaşından büyük yetişkinlerde 12 aydan küçük bebeklerde ve 65 yaş ve üstü yetişkinlerde antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Salmonella, filizler ve diğer sebzeler, yumurtalar, tavuk, domuz eti, meyveler ve hatta fındık ezmesi, dondurulmuş turtalar, tavuk kanadı ve doldurulmuş tavuk mezeleri gibi işlenmiş gıdalar dahil olmak üzere birçok gıdada bulunabilir.

Kontamine gıdalar genellikle normal görünür ve kokar, bu nedenle enfeksiyonun nasıl önleneceğini bilmek önemlidir.

  • Gıda güvenliğini sağlamak için yiyecekleri temiz tutmak, doğru şekilde muhafaza etmek ve doğru sıccaklıklarda pişirmek önemlidir.
  • Hayvanlarla temastan sonra daima ellerinizi yıkayınız.
  • Ayrıca tuvaleti kullandıktan, bebek bezini değiştirdikten veya ishal olan birinin tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Salmonella enfeksiyonunuz varsa, ishaliniz geçene kadar başkaları için yiyecek veya içecek hazırlamamalısınız.

Kaynak: CDC

You may also like

Comments

Comments are closed.