DünyaManşet

Avrupa’daki radyasyonun kaynağı bulundu

0

Avrupa semalarında son birkaç haftadır görülen ve nereden geldiği belirlenemeyen radyasyonun kaynağı belli oldu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu‘ndan yapılan açıklamada, düşük seviyeli radyoaktif atığa Macaristan’daki bir izotop üreticisinin neden olduğunu belirtildi.

Açıklamada, “Avrupa semalarında atmosfere yayılan düşük seviyeli radyoaktif atığa, sağlık ve endüstriyel aplikasyonlar konusunda izotop dalgaları üretimi yapan Macar şirketi İzotop Enstitüsü‘nün neden olduğunu tahmin ediyoruz” denildi.

Avrupa semalarında tespit edilen Iodine-131’in çok düşük olduğu belirtilen açıklamada, “İnsan sağlığını tehdit edecek bir durum yok” denildi.

AVRUPA’YI HAFTALARCA MEŞGUL ETTİ
Avrupa’da, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Avusturya’dan sonra Fransa’da da havada normalden daha yüksek oranda iyot atığı tespit edilmişti. Radyoaktif atığın nereden geldiği bir türlü tespit edilememişti.

İZOTOP NEDİR?
Aynı atom numarasına ve aynı kimyasal özelliklere (çekirdekler aynı sayıda protona sahiptirler) sahip olan fakat ağırlıkları ya da kütleleri farklı olan (çekirdekleri farklı sayıda nötron içerir) elementler. Peryodik sınıflandırmada aynı yer işgal ederler ve buna göre adlandırılırlar.

(NTV)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.