ManşetDoğa MücadelesiEnerji

Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan Yeşilleri’nden Çernobil bildirisi: Nükleer mi? Hayır, teşekkürler!

0

Çernobil felaketinin 36. yılında Türkiye Yeşiller Partisi, Bulgaristan ve Yunanistan Yeşilleri ile ortak yayımladığı bildiride, “Türkiye ve komşuları, bu kadar yoğun ve acı şekilde etkilendiği Çernobil’e rağmen hala nükleer enerji rüyaları görmeye devam ediyor”dedi.

Çernobil nükleer kazasının 36 yıl önce Türkiye’nin yanı başında meydana geldiği,radyoaktif serpintinin ve radyasyonun başta Belarus olmak üzere Ukrayna, Almanya, Avusturya, Romanya, İsviçre, İtalya, Fransa, Belçika, Britanya, Yunanistan, Türkiye, İsrail ve Kuveyt’i de etkilediğine vurgu yapılan açıklamada, Türkiye’deki rpojeye dair şunlar kaydedildi:

“Yeşiller Partisi olarak, bir mühendislik projesi olmaktan çoktan çıkıp takıntılı bir kaynak aktarma ve dış politika malzemesine dönüşmüş bu “sevdadan” acilen vazgeçilmesi gerektiğini üstüne basa basa vurguluyoruz.

Enerji demokrasisini gözeten, dağıtık, yerelden gelen ve adil bir yenilenebilir enerji modelini savunuyoruz. Türkiye’de ve bölgemizde Akkuyu ve başka hiçbir nükleer santralin izi kalmayınca kadar da direnişimize devam edeceğimizi duyuruyoruz.”

Nükleer enerjinin elektrik üretimi için sözde barışçıl kullanımı ile fosil yakıtların çıkarılması ve kullanılmasına karşı oldukların beyan eden Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye Yeşilleri, hükümetleriyenilenebilir enerji biçimlerine eğilmeye ve enerji tasarrufu yapmaya çağırdı:

“Ukrayna’daki savaş, nükleer santrallerin, Çernobil ve Fukushima’da olduğu gibi muazzam etkiler yaratabilecek potansiyel bombalar olduğunu en güçlü şekilde ve tekrar göstermiştir.

Yakın zamanda, Yunanistan ve Bulgaristan da açıkça kendi çıkarlarına yönelik finansmana dayanak olması için nükleer enerji ve fosil gazın Avrupa taksonomisine dâhil edilmesini desteklemiştir.

Ayrıca, Yunanistan hem finanse edeceği hem de tehlikeli atıklarını alacağı yeni bir nükleer enerji santralini Bulgaristan’da inşa etmek üzere öneri götürmüştür. Yine Türkiye, yerelin nükleer santral endişesi ve itirazına rağmen Akkuyu nükleer enerji santralini enerji sorununa “çözüm” olarak kabul etmiştir.”

Biz bölgemizdeki nükleer tehdidine karşı olan üç ülke Yeşilleri olarak, bu tür politika seçimlerinin bölgeyi sadece yenilenebilir olmayan enerjiye bağımlılık kısır döngüsüne batıracağını ve bölgede güneşe ve rüzgâra dayalı tükenmez kaynakları kullanan yerel girişimleri de bu kaynaklardan yoksun bırakacağını görüyoruz.

Yunanistan ve Bulgaristan hükümetlerini aralarındaki neo-sömürge önerisini gözden geçirmeye ve Türkiye hükümetini de Akkuyu nükleer enerji santrali inşaatını durdurup projeyi iptal etmeye çağırıyoruz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.