ManşetYeşillerden

Avrupa Yeşilleri, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakereleri devam etmeli”

0

Avrupa Yeşiller Partisi yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

24 Haziran Pazartesi günü yapılan yazılı açıklamada Avrupa Yeşilleri bir yandan Merkel’in,  “Türkiye’nin adaylığı ile ilgili tereddütlerim var” açıklamasının dar görüşlü olduğunu belirtirken diğer yandan da Avrupa Yeşilleri eş başkanı Monica Frassoni, Erdoğan’ın protestoların meşruiyetini tanıması ve barışçıl bir biçimde devam etmesine izin vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Gizem Hasırcıoğlu tarafından türkçeye çevrilen açıklamayı hem türkçe hem de ingilizce olarak yayınlıyoruz

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakereleri devam etmeli

Dün Almanya şansölyesi Merkel, Türkiye Avrupa Birliği adaylık sürecine dair tereddütleri olduğunu belirtti. Avrupa Yeşiller Partisi (EGP) olarak bu dar görüşlü öneriye karşı çıkıyoruz. Türkiye’de yeniden barış ortamının sağlanması adına AB müzakere sürecinin devam etmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu Avrupa Birliği’nin barışçıl çözüm sürecine katkı sağlaması, AB’nin uzlaşmacı bir rol üstlenmesi ve Erdoğan hükümetinin demokratik güvenilirliğini göstermesi için en iyi fırsat.

Avrupa Yeşilleri eş başkanı Monica Frassoni’ye göre:

Avrupa Yeşilleri eş başkanı Monica Frassoni

“Erdoğan protestoların meşruiyetini tanımalı ve barışçıl bir biçimde devam etmesine izin vermelidir. Bu hafta sonu Türk hükümeti Taksim’i boşaltmak için yeniden orantısız güç kullanmıştır. Bu mazur görülemez.

AB ekonomik büyümenin ekolojik ve demokratik kaygılardan daha önemli olmadığını savunan barışçıl politik ve sosyal güçleri desteklemekte daha görünür olmalı. Barışçıl örgütlenme Türkiye Anayasası tarafından koruma altında olduğu gibi Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de tanımlanmıştır.

Almanya, görüşmelerin askıya alınma çağrısına öncülük etmiştir. Merkel, hükümetin tepkisinin sert olduğunu söylemekte haklı olmakla birlikte görüşmelerin askıya alınması büyük bir hatadır. Avrupa cesur davranmalı ve Türkiye’de demokratik sürecin teşvikinde önemli bir fırsat oluşturan müktesebatın 23. ve 24. Bölümlerinin (Adli Konular ve Temel Haklar, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ) görüşülmesini sağlamalıdır.

Avrupa Yeşiller Partisi

Brüksel, 24 Haziran 2013

***

Negotiations on Turkish membership of the EU must be kept open

Yesterday, the German chancellor Mrs Merkel put doubts towards Turkish EU membership. The European Green Party (EGP) strongly opposes this short-sighted proposal. To facilitate a return to a peaceful situation in Turkey, negotiations on Turkish membership of the EU must be kept open. It is the only opportunity for EU to help find a peaceful solution. It represents the best opportunity for the EU to play a positive role, and for Erdoğan’s government to show their democratic credibility.

According to Monica Frassoni, EGP Co-Chair:

“Erdoğan must recognise the legitimacy of the demonstrations in Turkey, and allow them to continue peacefully. This weekend, the Turkish government once again used excessive force to clear Taksim. This is inexcusable.

“The EU must be more visible in supporting the peaceful political and social forces, who want to ensure that economic growth does not come at the expense of environmental and democratic concerns. The right to organise peacefully is guaranteed under the Turkish constitution. Not only that, but it is fully recognised under European Convention on Human Rights, to which Turkey is a signatory.

“Germany has led the charge calling for the freeze on negotiations to continue. While it’s obvious that Merkel is correct in saying that the Turkish response has been much too strong, it is a grave mistake to put off negotiations with Turkey any longer.  Europe must be bold and take negotiations on chapters 23 and 24 of the acquis communautaire (Judiciary & Fundamental Rights, and Justice, Freedom & Security) as an opportunity to foster the democratic process in Turkey.”

European Green Party

Brussels, 24 June 2013

 

Türkçeye çeviren: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete / Türkiye)

 

 


 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.